Amsterdam Museum
Amsterdam, Netherlands
2018
Amsterdam Museum
Amsterdam, Netherlands
2018
Plan for renovation and extension of the Amsterdam Museum
Address: Kalverstraat 92, Amsterdam
Client: Municipality of Amsterdam, Amsterdam Museum
Architecture: Office Winhov with Inbo
Design courtyards: H+N+S Landschapsarchitecten
Signing and Routing: Reynoud Homan
Amsterdam Museum
Amsterdam, Netherlands
2018

The layers of time shimmer through one another in the ensemble of buildings in which the Amsterdam Museum is housed. The history of both the ensemble and surrounding urban fabric form the design basis for the renovation of the Amsterdam Museum into a contemporary city museum. The forecourts on the St. Luciensteeg and the Kalverstraat together with the former Begijnen canal shape the entrance to the museum complex from the city. In the same manner as the existing gateways, a new gateway at the top of the Begijnen canal marks the transition between the busy streets surrounding the museum and the quiet inner courtyards within. The courtyards are restored to their former function as the central space of the ensemble. The various programs of the Amsterdam Museum such as exhibition spaces, education rooms, shops and catering establishments are directly accessed via their own front door on the courtyards. The reception area for the museum's large permanent exhibition is located along the Nieuwezijds Voorburgwal and gives the museum a public face to this traditionally closed side of the ensemble.

Amsterdam Museum
Amsterdam, Netherlands
2018
24+1 buildings
The girls' courtyard with the model of Amsterdam's waterways in 1688
The forecourt connects the museum with the city The forecourt connects the museum with the city The forecourt connects the museum with the city
The forecourt connects the museum with the city
Image 1/3
Connection with the city on the Nieuwezijds Voorburgwal
Historical doorways leading off the courtyards
The courtyards as the entrance to the museum Museum and urban functions leading off the courtyards on the ground floor
The courtyards as the entrance to the museum
Image 1/2
Entrance DNA exhibition
Amsterdam DNA exhibition route in the main buildings
Reference,Interior with a Woman at the Virginals, Emanuel de Witte
The new gateway on the former Begijnen canal
Section through courtyards