100.
Staalmanplein mixed-use building
Amsterdam
2006-2010
60 apartments, sports hall
Address: Staalmanplein, Amsterdam
Gross floor area: 8.340 m2
Client: De Alliantie Ontwikkeling
Urban planning: Onix
Landscape design: Bureau B+B
Photographer: Stefan Müller

The Staalmanplein neighbourhood is part of the post-war extension of Amsterdam. A park and a building ensemble are set to replace a public garden and an old school in the centre of the neighbourhood. The new buildings form the area’s social centre and consist of dwellings, a school, a sports hall and a mosque. The building on the east side of the ensemble stretches along the busy Ottho Heldringstraat. Dwellings and the half-sunken sports hall are housed in the wide plinth. The spacious entrance to the building connects the street with the raised school playground and offers access to the dwellings and sports hall. The narrower volume above contains dwellings and is staggered along its length. The articulation is in keeping with the urban scale of the surroundings. The balconies and galleries determine the horizontal appearance of the building and respond to the adjacent post-war blocks. Differentiation at the ends of the building accentuates the corners of the new ensemble. Differences between the programmatic components of the building are subservient to the expression of the building as a single entity and the significance of the building in the ensemble.

View from the entrance towards the sports hall
 
 
Corner Ottho Heldringstraat and Henri Dunantstraat 
Model 
Staalmanplein neighbourhood 
View from the school playground 
The entrance hall 
Ground floor plan, typical floor plan 
Urban ensemble consisting of housing, a mosque, a kindergarten and a school 
Areal view of the Staalmanplein neighbourhood