Alpiner loft
Mathon, Zwitserland
2013–2016
Alpiner loft
Mathon, Zwitserland
2013–2016
Transformatie van een schuur in een alpiner loft
Adres: Mathon, Graubünden Zwitserland
Oppervlakte: 137 m2
Opdrachtgever: particulier
Architectuur: office haratori in samenwerking met Office Winhov
Project architecten: Nahako Hara, Zeno Vogel
Alpiner loft
Mathon, Zwitserland
2013–2016

Het dorp Mathon is opmerkelijk intact gebleven zonder noemenswaardige wijzigingen aan de bestaande bebouwing. In het hart van het dorp staat een houten hooischuur die in verval is geraakt. Sloop daarvan zou een gat veroorzaken waarbij de stedebouwkundige structuur onherstelbaar beschadigd. Om de structuur van het dorp, inclusief de beeldbepalende functie van de schuur, te behouden wordt die laatste omgebouwd tot een alpine loft; een plek voor werk en reflectie. De kenmerkende houten structuur en het stenen dak worden gerenoveerd. De indeling en detaillering van de woning refereert naar de organisatie en atmosfeer van een Japans huis.

Alpiner loft
Mathon, Zwitserland
2013–2016
Loggia op de verdieping
Entree aan de dorpsstraat
Noordgevel met raam naar de keuken
Situatie
Op 1538 meter hoogte
Entree op de verdieping
Leem- en stromortel tussen de boomstammen
Oostgevel Noordgevel Westgevel Zuidgevel Dwarsdoorsnede Langsdoorsnede
Oostgevel
Image 1/6
De voormalige hooizolder op de verdieping
Het slaapvertrek op straatniveau
Maquette van de houtconstructie Maquette van de houtconstructie
Maquette van de houtconstructie
Image 1/2
Oorspronkelijke staat van de voormalige hooiopslag
Keuken en haard in de lagere hooiopslag