191.
Station Assen
Assen, Nederland
2014
Nieuw station Assen
Adres: Stationsplein Assen
Oppervlakte: 3.480 m2
Opdrachtgever: Gemeente Assen
In samenwerking met Gottlieb Paludan Architects (DK)

Het ontwerp voor het station van Assen is helder en krachtig. Een eenvoudige ruimtelijke opzet, met een maximale materiaalkwaliteit. De complexiteit van de opgave wordt in een eenvoudig gebaar inzichtelijk gemaakt. Het gebouw vangt alle functies onder één groot dak met een gebogen plafond. Het gebogen koperen plafond creëert een bijzonder centraal punt. Deze ruimte is voor veel mensen de eerste indruk van de stad Assen. Je betreedt Assen via een genereuze ruimte onder het grote dak met uitzicht op het busstation, het stationsplein en het weelderige groen van het landgoed Oversingel. Een ruimte die ijl en open is maar ook indrukwekkend. Een gebouw voor de reiziger maar ook een gebouw voor de stad.

Een gastvrije ontvangst onder een markante luifel
 
 
Familie van daken 
Compact gebouw en familie van daken 
Situatie Doorsnede over de luifels Gevel, langsdoorsnede
Situatie 
Wapen van Assen 
Open en monumentale hoofdentree