117.
Dorpsrand Nieuwkoop
Buytenwech-Oost, Nieuwkoop
2007-2010
40 duurzame woningen, 2 energie neutraal woningen
Adres: Buytenwech-Oost, Nieuwkoop
Oppervlakte: 8.250 m2
Opdrachtgever: Vink bouw
Stedenbouwkundig plan: KAW
Fotografie: Stefan Müller
Prijzen: ‘Duurzame woningbouw’ Fritz Höger Preis 2011

Deze dorpsuitbreiding van Nieuwkoop kenmerkt zich door een bescheiden silhouet. Het past zich aan het open landschap van het Groene Hart aan omdat de woningen in volume en gevel zorgvuldig geproportioneerd en per paar geschakeld zijn. De grote ramen met diepe neggen geven de woningen een karakteristieke uitstraling en bieden de bewoners een prachtig uitzicht over het omliggende veenweidegebied. Een gemeenschappelijke plint, erfafscheidingen en een samenhangend materiaalpallet geven de individuele woningen samenhang. De woningen zijn energiezuinig met een epc waarde van 0,44 tot 0,56. In het plan zijn twee 'Nul Energie'-woningen opgenomen, die geheel in de eigen energiebehoefte voorzien. Deze woningen onderscheiden zich in vormtaal niet van de andere woningen. Uitsluitend een betonrelief van het “perpetuum mobile” laat zien dat het hier twee bijzondere woningen betreft.

Uitzicht over het Groene Hart
 
 
Het schakelen van woningen tot een ensemble 
Woningtypen 
Referentie: Edward Hopper's studio in Cape Cod 
Kopgevel met panorama raam 
Gevel energieneutrale woning 
Stedenbouwkundige situatie 
Geschakelde woningen 
Karakteristieke kopgevels