W Hotel Bank
Amsterdam
2013–2016
W Hotel Bank
Amsterdam
2013–2016
Transformatie van een Rijksmonument tot een vijfsterrenhotel en creative incubator
Adres: Spuistraat 172, Amsterdam
Oppervlakte: 8.200m2
Opdrachtgever: Europe Hotels | Private Collection
Architectuur en renovatie: Office Winhov
Team: Uri Gilad, Jan Peter Wingender, Carlo van Steen, Peter Nagtzaam, Anna Tabellini, Freddy Koelemeijer, Olga Maria
Restauratie: Hoek architectuur & restauratie
Interieur ontwerp: Baranowitz + Kronenberg
Duurzaamheidsklasse: BREEAM very good
Fotografie: Stefan Müller
Prijzen: Geurt Brinkgreve Bokaal 2016
W Hotel Bank
Amsterdam
2013–2016

De renovatie van de voormalige Kas Bank en herbestemming tot het W vijfsterrenhotel geeft hernieuwde glans aan dit rijksmonument in het centrum van Amsterdam. Het gebouw naar ontwerp van F.W.M. Poggenbeek uit 1908 werd in fases tot 1932 uitgebreid en volgde de klassieke typologische opzet van bankgebouwen met kluizen in de kelders en op de begane grond, een centrale bankhal onder een glas-in-lood kap op de eerste verdieping en kantoren op de bovenste verdiepingen. Het gebouw heeft een van de eerste betonnen constructies en is bekleed met een zandsteen gevel. Het ontwerp stelt de publieke rol van het gebouw centraal. In de plint zijn een publiek toegankelijke spa, een bar en een restaurant gerealiseerd. Langs de Spuistraat is de Xbank gevestigd; een ‘creative incubator’ waar Nederlands talent op het gebied van mode, kunst en design zich presenteert. Op de bovenste verdiepingen zijn 66 suites gerealiseerd als uitbreiding van het tegenover gelegen W hotel dat gevestigd is in voormalige Rijkskantoorgebouw voor Geld- en Telefoonbedrijf.

W Hotel Bank
Amsterdam
2013–2016
Restaurant The Duchess in de monumentale hal
De bankhal, 1932
Zicht op de monumentale hal
Zicht vanuit de Spuistraat
Luchtfoto voor de uitbreiding, 1927
Zicht op de hal vanaf de tweede verdieping
Toegang tot de spa via de kluizen
Ingang Xbank
Oorspronkelijk gebruik van de kluizen
De historische kluis van 1908
De glazen brug in de lichthof
Omloop op de tweede verdieping
Dwarsdoorsnede Langsdoorsnede Facade aan de Singel Facade Spuistraat Situatie
Dwarsdoorsnede
Image 1/5
Zicht op de glazen corridor, derde verdieping
Detail hoofdtrappenhuis
Zicht vanaf de Singel
Hotelkamer
Zicht vanaf Spuistraat