100.
Woongebouw met sporthal Staalmanplein
Amsterdam
2006-2010
60 appartementen, sporthal
Adres: Staalmanplein, Amsterdam
Oppervlakte:
 8.340 m2
Opdrachtgever: De Alliantie Ontwikkeling
Stedenbouwkundig plan: Onix
Openbare ruimte: Bureau B+B
Fotografie: Stefan Müller
Prijzen: Nominatie Amsterdam Architectuur Prijs 2011

Het 'Hart Staalmanplein' vormt het nieuwe maatschappelijke centrum in de vernieuwing van de Staalmanplein buurt in Amsterdam West. Het ensemble van drie gebouwen bestaat uit woningen, een school en kinderdagverblijf, een sportzaal en een moskee. Het gebouw aan de oostzijde van het plan grenst aan een stedelijke straat en bestaat uit 60 woningen en een sportzaal die zowel door de school als de buurt gebruikt wordt. De brede plint van het gebouw, met de entrees naar de woningen en de sportzaal, verbindt de straat en het achtergelegen verhoogde schoolplein. Het smallere bovengelegen bouwvolume is in de lengte geleed en volgt in maat de stedenbouwkundige korrelgrootte van de omgeving. De verbijzondering van de beide uiteinden van het gebouw accentueren de hoeken van het ensemble. Verschillen tussen de programmatische delen van het gebouw zijn ondergeschikt aan de uitdrukking van het gebouw als geheel en haar ruimtelijke betekenis in de vernieuwde Staalmanplein buurt.

Zicht van uit de entreehal op de sportzaal
 
 
Hoek Ottho Heldringstraat en Henri Dunantstraat 
Maquette 
De Staalmanplein buurt 
Zicht van uit het verhoogde schoolplein 
De entreehal 
Begane grond, verdieping 
Stedelijk ensemble bestaande uit woningen, moskee, kinderdagverblijf en een school 
Luchtfoto Staalmanplein buurt