Woonhuis Rieteiland
Amsterdam
2010–2013
Woonhuis Rieteiland
Amsterdam
2010–2013
Woonhuis
Adres: Rieteiland IJburg, Amsterdam
Oppervlakte: 252 m2
Opdrachtgevers: A. Roelofs en J. van de Weg
Ontwerpteam: Joost Hovenier, Charles Hueber, Giles Townshend, Coen Smit, Jan Peter Wingender in samenwerking met Anouk Roelofs en Joost van de Weg
Interieur: opdrachtgevers i.s.m. studio de Klijn
Fotografie: Stefan Müller
Woonhuis Rieteiland
Amsterdam
2010–2013

Het Kleine Rieteiland op IJburg wordt omringd door water en ligt naast het Diemerpark. Aan beide zijden van de enige straat van het eiland zijn aaneengesloten woningen gebouwd in particulier opdrachtgeverschap. Het woonhuis neemt het contrast tussen de beslotenheid van de straat en de wijdsheid van het landschap als uitgangspunt. Aan de straatzijde heeft het huis een entree patio met gesloten gevel van lichte baksteen. Achter dit  front opent het huis zich naar de zon en is er een wijds uitzicht over het water. Het woonhuis volgt de contour van het dijkprofiel met een verzonken patio en een ondergrondse slaapverdieping. Deze patio vormt het centrum van de woning en voert het licht tot diep in de aangrenzende vertrekken. Diagonale zichtlijnen door de patio verbinden de slaap- en werkkamers met de keuken en de woonkamer aan de tuinzijde. Het grote dakterras op de eerste verdieping geeft uitzicht over het landschap.

Woonhuis Rieteiland
Amsterdam
2010–2013
Zicht vanuit de Lisdoddelaan
Licht tot diep in de woning
Situatie Noord- en zuidgevels Langsdoorsnede Plattegrond, begane grond en eerste verdieping Plattegrond,  tweede verdieping en dakterras
Situatie
Image 1/5
Zicht vanaf het dakterras naar het huis
Zicht vanuit eethoek
Referentie: Katsura, Chushoin. Zuidzijde van kamer een en twee (links) 1981/82. © Ishimoto Yasuhir
Zicht op de patio
Invoeging in het dijkprofiel Invoeging in het dijkprofiel
Invoeging in het dijkprofiel
Image 1/2
De zitkuil
Uitzicht vanaf het dakterras
Afwerking interieur