Koopmans building
Tilburg University, Netherlands
2016–2020
Koopmans building
Tilburg University, Netherlands
2016–2020
Renovation of the Koopmans building for the department of Economy with offices, education and meeting spaces
Address: Campus Tilburg University, Tilburg
Gross floor area: 17.800 m2
Client: Technical Tilburg University
Architecture: Office Winhov and Studio Linse in collaboration with Bedaux de Brouwer Architects
Team: Jan Peter Wingender, Paul Linse, Anna Janssen, Rick Bruggink, Robert van Driel, Marie Seon
Photography: Michiel Kievits, Wijnanda Duits
Koopmans building
Tilburg University, Netherlands
2016–2020

The Koopmans building, together with the Goossens and Cobbenhagen buildings, form a monumental ensemble designed by architect Jos Bedaux. To accommodate the Faculty of Economics, the offices in the Koopmans building have been renovated and expanded with education and conference rooms. The typology of the Koopmans building has been leading in the renovation; a modernist high-rise slab on 'pilotis' in the landscape. The originally closed walls of the central corridor have been opened, allowing light to penetrate into the heart of the building and creating a relationship with the individual workspaces along the façade. Meeting spaces and communal facilities have been added to the corridor. The Koopmans building forms the new main entrance to the Bedaux ensemble. On the ground floor a glass curtain wall has replaced closed walls and a new seminar room at the head of the building has replaced offices. Thus reinforcing the typology of the building whilst creating a renewed orientation on the other buildings of the ensemble and the surrounding landscape of the Warandebos.

Koopmans building
Tilburg University, Netherlands
2016–2020
North East facade, original situation
Interior view of the entrance lobby, original situation
Opened facade at the entrance lobby
Surrounding landscape at the southside
The ensemble of three buildings
The opened plinth with view towards the landscape
The main staircase
North facade Longitudinal section
North facade
Image 1/2
View of surrounding landscape after demolition of the closed corridors
Study room with view over the landscape
Corridor with communal facilities
Perspective of the corridor after demolition of the closed walls
North facade with transparent plinth