3 Archello Awards!
Twee projecten hebben in totaal drie Archello Awards 2024 ontvangen!
• Museumgebouw van het Jaar
• Adaptief hergebruik van het jaar
• Overheidsgebouw van het jaar
Fotografie door Stefan Müller en Max Hart Nibbrig
Twee projecten hebben in totaal drie Archello Awards 2024 ontvangen!
• Museumgebouw van het Jaar
• Adaptief hergebruik van het jaar
• Overheidsgebouw van het jaar
Fotografie door Stefan Müller en Max Hart Nibbrig
Doe mee aan deze giveaway, georganiseerd door Building on the Built, en maak kans op een exemplaar van Architecture Repurposed. Het boek, dat vorige maand is gepubliceerd, belicht het werk van Office Winhov en richt zich op hun benadering van herbestemming.
Hoe deelnemen: Stuur een e-mail met uw naam en gebruik als onderwerp “Architecture Repurposed Book Competition”.
Als u nog niet bent geabonneerd, wordt u met uw deelname toegevoegd aan de mailinglijst van Building on the Built.
Deadline: De competitie sluit om middernacht op maandag 2 december 2024. Een winnaar wordt willekeurig gekozen en kort daarna gecontacteerd.
De Geurt Brinkgreve Bokaal, uitgereikt door de Gemeente Amsterdam, wordt toegekend aan het team achter het beste initiatief op het gebied van herontwikkeling, renovatie en restauratie van erfgoed.
Foto: Stefan Müller
Afgelopen woensdagavond gaf Mechthild Stuhlmacher (Korteknie Stuhlmacher Architecten) de lezing ‘Design-by-thinking-of-time’. Veel dank aan haar!
‘Design-by-thinking-of’ is een serie lezingen, door en voor architecten. Het biedt een podium aan architecten om hun specifieke gedachtenwerelden, het ontwerpen en hun projecten te delen. Redactie: Bergplaats, Moriko Kira Architect, Ard de Vries Architecten en Office Winhov.
Het stadhuis van Den Helder is bekroond met de prestigieuze NRP Gulden Feniks – de prijs voor renovatie en transformatie. Categorie: Wildcard!
Architectuur in samenwerking met Van Hoogevest Architecten, , in opdracht van de Gemeente Den Helder en Zeestad.
Foto door Stefan Müller.
Deze erkenning viert de duurzame herbestemming van historische werfgebouwen tot een modern openbaar gebouw – in de categorie ‘Publiek Gebouw van het Jaar’.
Foto: Stefan Müller
Hergebruik is ‘misschien wel de allergrootste opgave’ voor architecten, zegt Jan Peter Wingender, oprichter van Office Winhov. Hij studeerde op het onderwerp af in de jaren tachtig, toen ‘niemand zich erom bekommerde’.
Wingender schoof aan bij de podcast Over Architectuur Gesproken om op die opgave te reflecteren. Ook haalde hij de cao aan en de verantwoordelijkheid van architecten om die in stand te houden.
Twee projecten hebben in totaal vier nominaties ontvangen voor de Archello Awards 2024!
Nationaal Holocaust Museum
• Genomineerd voor Museumgebouw van het Jaar
Stadhuis van Den Helder
Genomineerd in drie categorieën:
• Adaptief hergebruik van het jaar
• Overheidsgebouw van het jaar
Fotografie door Stefan Müller
Lau Peters door Menora Tse. Lees het nummer hier.
In de nieuwste editie van DBZ (#10/2024) wordt het nieuwe stadhuis besproken in een acht pagina’s tellend artikel.Koop het tijdschrift of lees het artikel online (alleen in het Duits).
De duurzame herbestemming van twee historische werfgebouwen tot het stadhuis van Den Helder wint de ‘Arie Kepplerprijs 2024’.
Foto: Stefan Müller
Zij verkreeg de nominatie voor de oplevering van het Nationaal Holocaustmuseum.
Foto: Dana Lixenberg
De duurzame herbestemming van twee historische pakhuizen tot het stadhuis van Den Helder, en de renovatie van het herdenkingsmonument de Hollandsche Schouwburg samen met de transformatie van de Hervormde Kweekschool tot het Nationaal Holocaustmuseum, zijn genomineerd voor de ‘Architectenweb Awards 2024’ en dingen mee in de categorie ‘Publiek Gebouw van het jaar’!
Foto’s door Stefan Müller
Architecture Repurposed geeft inzicht in Office Winhov’s werkwijze, die draait om adaptief hergebruik en het behoud van architectonisch erfgoed in hedendaagse transformaties.
Koop Architecture Repurposed in de boekhandel of bestel hier.
Koop het tijdschrift, of lees het artikel online.
Heb je de ‘Avond met Office Winhov’ gemist? Deze is nu terug te kijken!
Op woensdag 2 oktober 2024 vond in Pakhuis de Zwijger de ‘Avond met Office Winhov’ plaats. Voor een uitverkochte zaal gingen Jan Peter Wingender, Uri Gilad en Inez Tan in op de ontwikkeling van Office Winhov – uitgeroepen tot ‘Architect van het Jaar.’ Tijdens deze avond werd ook het nieuwe boek van Office Winhov, Architecture Repurposed, gepresenteerd.
Foto: Jan Paul Mioulet / DAPh.
Architectuur: Office Winhov
Tentoonstellingsontwerp: Opera Amsterdam en Studio Louter
Foto: Max Hart Nibbrig
Office Winhov kondigt met trots de toetreding aan van Inez Tan als derde partner. Sinds haar start bij het Amsterdamse bureau in 2016 is Inez verantwoordelijk voor spraakmakende projecten zoals het Stadhuis van Leiden en het Nationaal Holocaustmuseum. “Relevant blijven in een veranderende wereld vraagt om wendbaarheid,” aldus Inez. We moeten blijven inspelen op de voortdurend veranderende context van ons vakgebied. Alleen zo kunnen we mooie, duurzame en betekenisvolle projecten blijven maken.”
In de afgelopen tien jaar heeft Office Winhov zich onderscheiden door duurzame en contextuele architectuur, waarbij de continuïteit van de stad en haar gebouwen centraal staat. Om diezelfde continuïteit binnen het bureau te waarborgen, treedt Inez Tan (1989) nu toe als derde partner, naast medeoprichters Uri Gilad en Jan Peter Wingender.
Office Winhov werd in 2013 opgericht door Uri Gilad, Jan Peter Wingender en Joost Hovenier (1963–2016) als opvolging van Wingender Hovenier Architecten. Office Winhov ziet architectuur als meer dan alleen het ontwerpen van gebouwen; het is een voortdurend evoluerend, collectief vakgebied. Het bureau engageert zich via onderwijs, onderzoek, commissies, jury’s en redacties. Als initiatiefnemer van Local Heroes en de lezingenreeks Design-by-thinking-of verbindt Office Winhov zich lokaal en internationaal met vakgenoten.
Afgelopen jaar is Office Winhov uitgeroepen tot ‘Architect van het Jaar’ voor hun werk en bijdrage aan het vakgebied – het jaar dat Office Winhov haar 10e verjaardag vierde. Volgende week verschijnt het boek Architecture Repurposed (nai010 uitgevers), waarin de werkwijze van Office Winhov rond adaptief hergebruik van gebouwen centraal staat. “Enerzijds is het toeval dat dit allemaal zo bij elkaar komt,” zegt Inez. “Maar anderzijds versterkt het ons in het soms wat eigenzinnige pad dat wij volgen.”
Foto: Dana Lixenberg
De samenwerking tussen HUB architecten, Office Winhov, Bureau Bouwtechniek, Ney & Partners, Ingenium, Atelier Horizon en FPC heeft de competitie voor een nieuw erfgoeddepot in Antwerpen gewonnen.
Het ontwerpvoorstel ziet het depot als een monumentale ‘schatkist’, een ode aan het behoud, aan het verwerven van kennis en aan het lange nu. Ondanks het robuuste karakter – een bakstenen sculptuur in het nieuwe ‘Pomppark Zuid’ – zet het gebouw in op publieke interactie: de opstelling van de volumes creëert een publiek plein dat de verbinding vormt tussen de wijk, het park en de collectie. Op de begane grond zorgt een opeenvolging van kamers voor een publieke enfilade.
Gelegen in het nieuwe ‘Pomppark Zuid’ zal het Collectiecentrum Antwerpen een meerwaarde creëren voor zijn gebruikers, voor parkbezoekers en bewoners. Het gebouw zal een integraal onderdeel zijn van het landschap en de beleving van het park.
Opdrachtgever: AG Vespa
Visualisatie: Filippo Bolognese
De week na ‘Avond met Office Winhov’, Architect van het jaar Uri Gilad (Office Winhov) opnieuw een van de sprekers in Pakhuis de Zwijger. ‘Architectuur als culturele waarde’ vindt plaats op woensdag 9 oktober vanaf 19:30 uur in Pakhuis de Zwijger. De redactie van de Architect presenteert de nieuwste printuitgave. Meld je hier (gratis) aan.
Afgelopen woensdagavond gaf Andy Groarke (Carmody Groarke) de lezing ‘Design-by-thinking-of-performance’. Veel dank aan hem!
‘Design-by-thinking-of’ is een serie lezingen, door en voor architecten. Het biedt een podium aan architecten om hun specifieke gedachtenwerelden, het ontwerpen en hun projecten te delen. Redactie: Bergplaats, Moriko Kira Architect, Ard de Vries Architecten en Office Winhov.
Lees het artikel van de Architect over Stadhuis Den Helder, ontworpen door Office Winhov en Van Hoogevest Architecten.
Richard Seifert door General Office (Richard Hall en Emma Rutherford).
Office Winhov is trots dat twee projecten nominaties hebben ontvangen voor de ARC AWARDS 2024:
Nationaal Holocaustmuseum, Amsterdam
Genomineerd voor: Interieurarchitectuur
Stadhuis Den Helder
Genomineerd voor: Architectuur en Interieurarchitectuur (dubbele nominatie)
Fotografie: Max Hart Nibbrig
Jan Peter Wingender geeft lezingen in de Brickworks studio’s, Australië.
Tourdata:
• Dinsdag 20 augustus: Hobart
• Woensdag 21 augustus: Melbourne
• Donderdag 22 augustus: Brisbane
• Dinsdag 27 augustus: Adelaide
• Woensdag 28 augustus: Perth
• Donderdag 29 augustus: Sydney
Foto: Dana Lixenberg
Luister naar de drie afleveringen van Landmassa door Ariadne Onclin, Michelle Gulickx en de redactie van het jaarboek.
– Annuska Pronkhorst en Oana Rades over de bedstee van Domus Houthaven
– Uri Gilad en Dikkie Scipio bespreken de glazen lift van Paleis Het Loo.
– Stephan Petermann, Kees de Haan en Henk Kroes verkennen het Kop-Halsklooster.
Foto glazen lift: Simon Menges
De duurzame herbestemming van historische werfgebouwen tot het stadhuis van Den Helder, de renovatie van het herdenkingsmonument de Hollandsche Schouwburg en de transformatie van de Hervormde Kweekschool tot het Nationaal Holocaustmuseum zijn genomineerd voor de ‘Arie Keppler Prijs 2024’.
Foto’s door Max Hart Nibbrig en Stefan Müller
Afgelopen najaar is Office Winhov uitgeroepen tot Architect van het Jaar. Hoe is het bureau gekomen waar het nu staat? Welke cruciale momenten hebben deze groei gevormd en waar begeeft het bureau zich nu naartoe?
Deze avond wordt georganiseerd door Architectenweb en Pakhuis de Zwijger. Schrijf je gratis in.
Stadhuis Den Helder heeft een nominatie ontvangen van NRP Gulden Feniks – de prijs voor renovatie en transformatie.
Architectuur in samenwerking met Van Hoogevest Architecten voor Gemeente Den Helder en Zeestad.
Foto: Stefan Müller
“Door de originele kenmerken van de voormalige Koninklijke Marinewerf Willemsoord te integreren, hebben Office Winhov en Van Hoogevest Architecten een stadhuis gecreëerd dat zowel sentiment oproept als een eerbetoon is aan de historische betekenis van de plek. Het vinden van een thuis op een historische locatie als Willemsoord is niet zomaar een verhuizing – het is een statement over het blijvende belang van erfgoed, traditie en vooruitgang, verweven in het verhaal van de stad. Binnen versterkt een doordacht gebruik van verlichting dit verhaal, waardoor de ruimte een gevoel van authenticiteit heeft. De grote ramen van het gebouw bieden daarbij een onbelemmerd uitzicht op het nieuwe, levendige Willemsoord.” – Lees hier het artikel door Kieron Marchese voor Frame (in het Engels).
De architectuur van het stadhuis van Den Helder is gerealiseerd in samenwerking met Van Hoogevest Architecten.
“Nu is er dan het Stadhuis Den Helder. In dit gebouw komen zaken bij elkaar die ook zichtbaar zijn in andere contemporaine gebouwen, maar die hier tot een bijzondere synthese zijn gebracht.” –Harm Tilman.
Harm Tilman schrijft een drieluik over stadhuis Den Helder.
“In de voormalige mastenloods zijn de houten dakspanten bewaard gebleven en aangevuld met houten wanden voor akoestische isolatie. Deze zijn afgewerkt in een palet van diepblauw en zeewiergroen. ‘De monumentale houten constructie van de oude mastenloods blijft zichtbaar, met de namen van de vroegere werfarbeiders erop geschreven’, aldus Office Winhov. Het kleurenpalet is zorgvuldig gekozen om de nautische verleden van het gebouw te weerspiegelen en de diverse gebruiksmogelijkheden van de ruimtes te ondersteunen.” –Lees hier het artikel door Jon Astbury voor Dezeen.
De architectuur van het stadhuis van Den Helder is gerealiseerd in samenwerking met Van Hoogevest Architecten.
Onder redactie van Stephan Petermann, Annuska Pronkhorst en Uri Gilad van Office Winhov werd deze editie mogelijk gemaakt met bijdragen van 249 architecten. Bestel een exemplaar bij uitgeverij nai010.
En lees een inzichtelijk artikel op De Architect over hoe het jaarboek terugkeert naar zijn oervorm.
De duurzame herbestemming van historische werfgebouwen tot het stadhuis van Den Helder en de renovatie van kantoorgebouw Raadhuisstraat in het centrum van Amsterdam zijn beide genomineerd voor de ‘Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2024’. Stemmen kan (tot 1 juli) door hier op beide hartjes te klikken:
Foto's door Max Hart Nibbrig en Stefan Müller
De Herengracht Industrie Prijs (H.I.P.) is een award die door de industrie wordt uitgereikt aan een architect of interieurarchitect voor een in Nederland gerealiseerd interieurproject.
Dit jaar is de duurzame herbestemming van twee historische werfgebouwen tot het nieuwe stadhuis van Den Helder, ontworpen door Office Winhov en Van Hoogevest Architecten voor de gemeente Den Helder en Zeestad, erkend.
Foto: Max Hart Nibbrig
Op dinsdag 4 juni staan jonge kunst en architectuur centraal op het symposium ‘Mens en Materiaal – Erfgoed van de 20e eeuw’, georganiseerd door Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Materialiteit en de omgang hiermee vormen de basis van het programma.
Foto: Frederiksplein 1 door Stefan Müller
Stadhuis Den Helder is winnaar binnen de categorie ‘Stimulerende omgevingen’
De herbestemming is ontworpen door Office Winhov en Van Hoogevest Architecten
Foto Stefan Müller
Jan Peter Wingender reflecteert op de rol van de cao als zakelijke en professionele basis voor architecten en architectenbureaus.
Column 1: Gehospitaliseerd vakgebied
Column 2: De bodem
Column 3: Ontwijken
Column 4: Vinkje
Column 5: Blauwe ogen
Column 6: De Friese Elf Steden
Column 7: Pygmalion
Het derde seizoen van de lezingenreeks ‘Design by thinking of…’ werd afgelopen woensdag afgesloten met de lezing ‘Design by thinking of… Conditions’ door Felix Claus. Veel dank aan hem en aan de vorige sprekers Stephen Bates (Sergison Bates Architects), Jürg Conzett (Conzett Bronzini), Oana Bogdan (&bogdan) en Hirokazu Suemitsu SUEP).
‘Design by thinking of…’ is een serie lezingen, door en voor architecten. Het biedt een nieuw podium aan architecten om hun wereld van gedachten en ontwerpen met vakgenoten te delen. Redactie: Bergplaats, Moriko Kira Architect, Ard de Vries Architecten en Office Winhov. Wij kijken al uit naar het volgende seizoen!
Donderdag 16 mei geeft Inez Tan (Office Winhov) de lezing ‘Ontwerpen in Analogie’ in Taqatheater de Vest in Alkmaar. Georganiseerd met Architectuur Informatiecentrum Alkmaar.
Datum: Donderdag 16 mei 2024 om 20.00 uur
Plaats: de Pleinzaal van TAQA Theater de Vest, Canadaplein 2, 1811 KE Alkmaar
Toegang: 5 euro | vrienden 3 euro
Aanmelding is niet nodig
Foto: Nationaal Holocaustmuseum door Stefan Müller
‘Het is altijd een polariserend gebouw geweest. Voorbijgangers vinden het prachtig of juist oerlelijk,’ zegt Uri Gilad een van de partners van Office Winhov. ‘Wij behoren inmiddels tot de eerste categorie – we hebben ervan leren houden.’ – Lees het volledige artikel van Florian Heilmeyer over Baunetz (in het Duits).
Lees het artikel over het Nationaal Holocaustmuseum door Jacqueline Knudsen in Bouwwereld 03/2024.
De poppenhuizen die twintig architecten(bureaus) bouwden voor Dolls’ House worden geveild. Bied online op een van de poppenhuizen. Of kom naar de veiling op 18 mei van 14-17:00 te Autotron, Rosmalen. Door een exclusief poppenhuis te kopen, ondersteun je het onderzoek naar energiestofwisselingsziekten bij kinderen. Doll's House is een initiatief van architect Peter Masselink.
“Den Helder vernieuwt de band met haar nautische cultuur en geschiedenis door te verhuizen naar de voormalige Koninklijke Marinewerf Willemsoord. De gemeente betrekt twee herbestemde historische gebouwen op het terrein: de monumentale 19e-eeuwse mastenloods en de naoorlogse zeilmakerij. Met de verhuizing wordt dit lang verwaarloosde gebied ook verbonden met de grotere stad.”—Lees het artikel op Divisare.
“Het museum heeft een licht kleurenschema, afgeleid van de intentie om een verhaal te vertellen dat zich bij daglicht afspeelde. Dit staat in contrast met andere Holocaustmusea, waar donkere tinten en grimmige ruimtes worden gebruikt om een gevoel van onbehagen te creëren bij bezoekers.”
“De gekozen lichte kleuren weerspiegelen de oorspronkelijke tinten van de school, versterken de band met de lokale geschiedenis en verrijken zo de verbeelding van de bezoeker door te bevestigen dat deze gebeurtenissen hier hebben plaatsgevonden.” Oude klaslokalen bevatten nu een aantal tentoonstellingsruimtes, afgewerkt met neutrale verf en houten vloeren. – Lees het artikel van Katie Last voor Dezeen hier.
De nieuwe publicatie verkent de zoektocht naar en het maken van lokale ruimtelijke kwaliteit, geschreven door Willem Hein Schenk en JaapJan Berg. Dit boek is gebaseerd op inzichten uit de podcast ‘De Haarlem Sessies’, waar discussies met o.a. architecten Jan Peter Wingender (Office Winhov) en Eric Frijters (FABRICations) verschillende observaties onthullen.
Het nieuwe Nationaal Holocaustmuseum en de Hollandsche Schouwburg illustreren volgens Frans Bevers het belang tussen de samenhang van architectuur, vormgeving en inhoud. Lees het artikel in De Architect hier.
De afgelopen vijf jaar was Inez Tan, samen met Uri Gilad, projectarchitect van het onlangs opgeleverde Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. In een nieuwe aflevering van de podcastserie ‘Over Architectuur Gesproken’ vertelt ze aan Merel Pit en Floortje Keijzer van De Architect hoe ze aan het museum heeft gewerkt.
“Veel belangrijke details komen pas aan het licht tijdens de uitvoering” — Inez Tan.
Luister hier naar de podcast.
De Herengracht Industrie Prijs (H.I.P.) is een tweejaarlijkse award die door de industrie wordt uitgereikt aan een architect of interieurarchitect voor een in Nederland gerealiseerd interieurproject. De herbestemming van het nieuwe stadhuis van Den Helder is ontworpen door Office Winhov en Van Hoogevest Architecten.
Foto: Max Hart Nibbrig
Je kunt het artikel hier lezen (in het Duits).
Afgelopen woensdagavond gaf Hirokazu Suemitsu de lezing ‘Design-by-thinking-of-aesthetics-sustainability’. Veel dank aan hem!
‘Design-by-thinking-of’ is een serie lezingen, door en voor architecten. Het biedt een podium aan architecten om hun specifieke gedachtenwerelden, het ontwerpen en hun projecten te delen. Redactie: Bergplaats, Moriko Kira Architect, Ard de Vries Architecten en Office Winhov.
Stadhuis Den Helder is gehuisvest in twee historische werfgebouwen op de voormalige Rijkswerf Willemsoord. De herbestemming is ontworpen door Office Winhov en Van Hoogevest Architecten. Het nieuwe stadhuis is door de BNA genomineerd als ‘Gebouw van het jaar’ in de categorie stimulerende omgevingen. Stemmen kan via deze link.
Foto: Stefan Müller
“Office Winhov kent het klappen van de zweep: het bureau heeft met succes het Trippenhuis, het V&D-warenhuis, het Amstelstation en het Pillowshotel aan het Oosterpark gerestaureerd. Restaureren is bij het Holocaustmuseum niet het goede woord, hier is op kousenvoeten een stuk geschiedenis tot leven gebracht.”
Lees het volledige artikel in Het Parool door Jaap Huisman.
“In tegenstelling tot veel andere Holocaustmusea, is uniek voor het Nationaal Holocaustmuseum wat gebeurd is op deze plek: de geschiedenis vond hier plaats en de bezoeker ontdekt die op de plek zelf. De architectuur, zowel de renovatie als de nieuwbouw, zijn dus niet te scheiden van de context.”
Lees het volledige artikel in Pi, Project & Interieur hier.
Een opvallende verandering aan de Hollandse Schouwburg is de gevelkleur. Waar de voorgevel voorheen wit was, heeft die nu een olijfgroene kleur en een donkergroene plint. Ook deze ingreep komt voort uit het uitgangspunt om recht te doen aan het werk van Leupen, verklaart Gilad. “Deze gevel bestond uit ongeveer 25 verflagen, daaruit hebben we een keuze moeten maken. Wij hebben gekozen voor de kleur die Leupen aan de gevel gaf. Het gebouw is een rijksmonument, maar pas sinds Leupen er een gedenkplaats van heeft gemaakt. Vandaar de keuze voor ‘zijn’ kleur.”
Lees het volledige artikel op architectenweb door Ronnie Weessies hier.
“We wilden transparantie creëren en mensen niet te veel informatie geven, zodat de essentie overblijft” Lees het artikel in de Architect door Floortje Keijzer hier.
“Met de transformatie van de Kweekschool tot museum hebben architecten Uri Gilad en Inez Tan van Office Winhov de geschiedenis zichtbaar gemaakt, en ruimte gecreëerd voor het vertellen van de persoonlijke verhalen van Holocaustslachtoffers. Tegelijk is de schouwburg – die in 1962 naar ontwerp van architect Jan Leupen was getransformeerd tot herdenkingsplek – gerenoveerd.”
Lees het artikel in de Volkskrant door Kirsten Hannema hier.
‘Office Winhov heeft de gebouwen gemoderniseerd en de historie centraal laten staan. “We wilden de school niet als vanouds reconstrueren maar wel laten zien dat het een school was, met klaslokalen en de vluchtroute door de gang, zodat het historische verhaal dat zich hier afspeelde, goed voelbaar is,” zegt Inez Tan, architect van Office Winhov.’
Het Nationaal Holocaustmuseum opent op 11 maart.
Lees het artikel geschreven door Hanneloes Pen hier.
Het complex, dat ruimte biedt aan zes miljoen boeken, tijdschriften en andere uitgaven, komt te staan op bedrijventerrein Harnaschpolder in Delft. Office Winhov is verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp, het landschapsontwerp wordt verzorgd door H+N+S Landschapsarchitecten.
Lees hier het artikel van Ronnie Weessies voor ‘Architectenweb’
Lees het artikel in Het Parool hier.
We zijn vereerd met de nominatie Wienerberger Brick Award voor de tranformatie van Pillows Maurits at the Park (een voormalig ontleedkundig laboratorium). De Brick Award is een prijs voor baksteenarchitectuur uit de hele wereld.
Met speciale dank aan Petersen Tegl voor de op maat gemaakte stenen.
Foto: Stefan Müller
Een gesprek over de vergoeding van architecten, het belang van een Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO), en de verschillen in aanbestedingspraktijken tussen België en Nederland. Oana Bogdan van &Bogdan (Brussel) en Jan Peter Wingender van Office Winhov (Amsterdam) delen hun inzichten met Architectenweb. Welke lessen kunnen architecten in België en Nederland van elkaar leren? En welke stappen kunnen architecten in beide landen ondernemen om hun professionele positie te versterken?
Het Parool stelt de vraag: “Naar welke architectonisch interessante gebouwen kijken we uit in 2024?” Lees het artikel hier.
Foto: Max Hart Nibbrig
“De EPC-score is bereikt door de toepassing van collectieve warmtekoudeopslag aangevuld met pv-panelen. De zonnepanelen zijn zo verwerkt dat ze op een natuurlijke manier onderdeel zijn van de binnengevels.” Lees het volledige artikel door Ronnie Weessies op Architectenweb hier.
Foto: Stefan Müller
Afgelopen woensdagavond gaf Oana Bogdan de lezing ‘Design-by-thinking-of-bats’. Veel dank aan haar!
‘Design-by-thinking-of’ is een serie lezingen, door en voor architecten. Het biedt een podium aan architecten om hun specifieke gedachtenwerelden, het ontwerpen en hun projecten te delen. Redactie: Bergplaats, Moriko Kira Architect, Ard de Vries Architecten en Office Winhov.
Architecture Repurposed geeft inzicht in Office Winhov’s werkwijze, die draait om adaptief hergebruik en het behoud van architectonisch erfgoed in hedendaagse transformaties.
In een tijd waarin duurzaamheid centraal staat en onze steden behoefte hebben aan historische en culturele nuance is het van essentieel belang dat bestaande gebouwen met zorg worden getransformeerd. De ontwerpfilosofie van Office Winhov zorgt ervoor dat ons stedelijk erfgoed behouden blijft, terwijl vorm wordt gegeven aan de fundamenten van morgen.
Architecture Repurposed is een rijk geïllustreerde publicatie met documentatie van zeven projecten van Office Winhov. De publicatie onthult de innovatieve methoden, strategieën, ontwerpkeuzes en kritische reflecties van het bureau.
Pre-order hier.
Femke van der Laan gaat met Jan Peter Wingender in gesprek tijdens een live radio-uitzending op VPRO op woensdagnacht 3 januari. Vanaf 4 januari is deze hier te beluisteren.
Op eerste kerstdag om 15:30 is Jan Peter Wingender als 'Architect van het Jaar' te gast bij BNR Nieuwsradio. Met Maarten Bouwhuis en Maarten de Gruyter praat hij over het hergebruik van bestaande gebouwen en waarom ‘een straatje erbij’ misschien niet zo’n goed idee is.
Vanaf 16:00 is de podcast te beluisteren.
“Met name de ruimte van het restaurant Van Oost is een aanwinst voor de stad: gevestigd in het voormalige Zoölogisch Museum, met aan drie kanten uitzicht op het park en een prachtige houten kap als bekroning. Een grand boutique hotel is het resultaat.”
Lees hier het artikel in Het Parool.
Foto: Stefan Müller
Bij de opening in 1939 beschikte Station Amsterdam Amstel over een van de meest innovatieve stationsgebouwen van zijn tijd. De afgelopen jaren is het station en de omgeving gerenoveerd en opnieuw ingericht. Architectuur door Office Winhov in samenwerking met Gottlieb Paludan Architecten.
De laatste aanpassingen aan het station worden beschreven in dit artikel op Architectenweb.
In nummer 49 staat een rijk geïllustreerd artikel over Pillows Grand Boutique Hotel Maurits at the Park.
Fotografie op de cover door Stefan Müller.
Wij zijn er trots op dat Office Winhov is uitgeroepen tot ‘Architect van het jaar 2023’. Deze prijs is een erkenning van onze actieve bijdrage aan de ontwikkeling van ons vak.
Dit zou niet mogelijk zijn geweest zonder de gesprekken, uitwisselingen en samenwerkingen met ons team, onze collega’s en stakeholders. Deze prijs is een weerspiegeling van onze gezamenlijke inspanningen en wij danken jullie hierom!
En ook dank aan Architectenweb voor deze erkenning.
Afgelopen dinsdagavond gaf Jürg Conzett de lezing ‘Design-by-thinking-of-troubled-water’. Veel dank aan hem!
‘Design-by-thinking-of’ is een serie lezingen, door en voor architecten. Het biedt een podium aan architecten om hun specifieke gedachtenwerelden, het ontwerpen en hun projecten te delen. Redactie: Bergplaats, Moriko Kira Architect, Ard de Vries Architecten en Office Winhov.
Bekijk de film over Pillows Hotel Maurits in het Park op de NRP website – en lees meer over de mening van de jury en onze samenwerking met de eigenaar en ontwikkelaar Amerborgh.
NRP Gulden Feniks is the prijs voor renovatie en transformatie. Stadhuis Leiden heeft ook een nominatie ontvangen.
In samenwerking met deMunnik-deJong Architecten (raadzaal Leiden) en Studio Linse (interieurs stadhuis en hotel).
Foto: Stefan Müller
We zijn verheugd dat Pillows Maurits at the Park is geselecteerd als finalist voor de categorie ‘Hotelgebouw van het Jaar’, Archello Awards 2023.
Het symposium ‘Ontwerpen in analogie met het bestaande’ is hier op Architectenweb te zien.
Niet het contrast met het bestaande opzoeken, maar ontwerpen in analogie met het bestaande. Een groeiende groep architecten werkt op deze nieuwe manier verder aan bestaande gebouwen. Hoe pakken ze dit aan? En kunnen we met elkaar tot een methode hiervoor komen? Op maandagmiddag 9 oktober 2023 organiseerden Architectenweb en Office Winhov hierover een symposium in Pakhuis de Zwijger.
Onder stedenbouwkundige supervisie van West 8 wordt het voormalige Philips bedrijventerrein Strijp-S in Eindhoven (her)ontwikkeld tot een stadswijk waar de industriële geschiedenis van Philips levend blijft. Nieuwe gebouwen en getransformeerde Philips-fabrieken staan zij aan zij in een groene omgeving waar wordt gewoond, gewerkt en ontspannen.
Tegenover de voormalige Philips Bedrijfsschool ontwerpt Office Winhov een toren die zich qua programma en ontwerp voegt naar het innovatieve karakter van het ‘design district’. Met zo’n 170 woningen op een plint die ruimte biedt aan ondernemers en makers, draagt de toren bij aan een levendig woon-werkgebied. De prefab betongevel zoekt op een eigentijdse wijze aansluiting bij de beeldbepalende Philipsgebouwen.
De ontwikkeling van Strijp-S is een initiatief van Park Strijp Beheer, een samenwerking tussen VolkerWessels en de gemeente Eindhoven. SDK Vastgoed is als ontwikkelaar betrokken bij het project. Naast Office Winhov werken ook Marc Koehler Architects en Arons & Gelauf Architecten mee aan Fase 4 van de ontwikkeling van Strijp-S.
Het voormalige terrein van de Nederlandse Kabelfabriek (1914) aan de Schieoevers van Delft, verandert de komende jaren in een moderne maakstad. In opdracht van Amvest en Kondor Wessels hebben de ontwerpers van de Rotterdamse bureaus Mei Architects en ZUS een stedenbouwkundig plan gemaakt voor een mix van woningen, voorzieningen en bedrijven.
De ontwerpcombinatie Studio Pallesh en Office Winhov werkt aan de eerste fase van de transformatie van de voormalige Nederlandse Kabelfabriek (1914) en zijn geselecteerd voor vier kavels, bestaande uit woon-werkwoningen, appartementenblok, commerciële voorzieningen en een woontoren.
De overige ontwerpers in de eerste ontwikkeling zijn Team V Architecture, Ector Hoogstad Architects, Atelier van Berlo, WE Architecten en Mei Architects.
De ontwerpcombinatie Office Winhov en Korthtielens Architecten hebben het Stedenbouwkundige Structuur Ontwerp voor transformatie en verdichtingsopgave van de Kolenkitbuurt midden afgerond. De locatie begeeft zich tussen de Sinjeur Semeynsstraat, de Schaapherderstraat, de Leeuwendalersweg, de Wiltzanglaan en bevat de transformatie van de Piggelmeeblokken.
Vanaf november 2023 begint het voorlopig ontwerp voor beide architectenbureaus.
Opdrachtgever: woningcorporatie Rochdale
Architectuur: ontwerpcombinatie Office Winhov met Korthtielens Architecten
Landschapsarchitectuur: Bureau B+B Stedenbouw en Landschapsarchitectuur
Als onderdeel van de transformatie van het Oosterpark kreeg het voormalig ontleedkundig laboratorium (uit 1909) een nieuwe functie als hotel met publieke functies. De complexiteit van dit project – een combinatie van adaptief hergebruik, uitbreiding met een nieuwe vleugel, en integratie in het omliggende park – is typerend voor de ambitieuze benadering van het ontwerpteam en de opdrachtgevers visie. Een gesloten monumentaal gebouw is veranderd naar een toegankelijk gebouw midden in het park.
Samen met Van Hoogevest Architecten is het nieuwe ‘Huis van de Stad’ gerealiseerd in twee oude pakhuizen op de marinewerf Willemsoord. Bij de transformatie van pakhuis naar stadhuis is behoud en versterking van de cultuurhistorische waarde van dit ensemble een belangrijk uitgangspunt geweest voor het ontwerp. Met de komst van het stadhuis op de marinewerf wordt een belangrijke impuls gegeven aan de consolidatie van dit nautische gebied als karakteristiek onderdeel van de stad.
Betrokken partners:
Installatieadviseur: W4Y adviseurs bv
Constructeur: ABT bv
Opdrachtgever: Zeestad CV/BV
Gebruiker: Gemeente Den Helder
Bouwmanagement: bbn adviseurs
Aannemer: Friso Bouwgroep
Lichtontwerp: Beersnielsen Lichtontwerpers
Ontwerpteam:
Jacqueline van Dam, Henk van Rossum, Maarten Bakker, Ronald M. H. Veltman, Jan Peter Wingender, Dominique de Rond, Anna Karina Janssen, Anna Tabellini, Leon Kentrop, Charles Hueber, Martijn van Wijk
Signage: Janno Hahn
Carpet ontwerp: Edith van Berkel
Foto: Jacqueline van Dam
Pillows Hotel ‘Maurits at the Park’ en stadhuis Leiden hebben beide een nominatie ontvangen voor NRP Gulden Feniks – de prijs voor renovatie en transformatie.
In samenwerking met deMunnik-deJong Architecten (raadzaal Leiden) en Studio Linse (interieurs stadhuis en hotel).
Het derde seizoen van de lezingenreeks ‘Design-by-thinking-of’ werd afgelopen woensdag afgetrapt met de lezing ‘Design-by-thinking-of-the-room-and-the-city’ door Stephen Bates van Sergison Bates architects. Veel dank aan hem!
‘Design-by-thinking-of’ is een serie lezingen, door en voor architecten. Het biedt een nieuw podium aan architecten om hun specifieke gedachtenwerelden, het ontwerpen en hun projecten te delen. Redactie: Bergplaats, Moriko Kira Architect, Ard de Vries Architecten en Office Winhov.
Zes nieuwe BNA-bestuursleden benoemd: Annegien van Dijk (BRIQUE Architecten), Floris Overheul (Mecanoo), Wouter Thijssen (MVSA), Tim Vermeend (Urban Climate Architects), Jeroen de Willigen (De Zwarte Hond) en Jan Peter Wingender (Office Winhov).
Aan de kop het voormalige Zuidergasterrein in de bocht van de Amstel staat het woongebouw ‘Somerparc aan de Amstel’. Het gebouw, bestaande uit vier individuele herenhuizen is onderdeel van een nieuwe stadsontwikkeling Amsterdam. Het blok bestaat uit 54 hoogwaardige woningen verschillend van typologie, op een gemeenschappelijke parkeergarage.
Foto: Stefan Müller
Flagshipstore Bucherer wint Marketing + Architectuurprijs 2023 in de categorie winkels, flagshipstores, beursgebouwen en tijdelijke gebouwen.
Architectuur i.s.m. Office Haratori.
Niet het contrast met het bestaande opzoeken, maar ontwerpen in analogie met het bestaande. Een groeiende groep architecten werkt op deze nieuwe manier verder aan bestaande gebouwen. Hoe pakken ze dit aan? En kunnen we met elkaar tot een methode hiervoor komen? Op maandagmiddag 9 oktober 2023 organiseren Architectenweb en Office Winhov hierover een symposium in Pakhuis de Zwijger.
Schrijf je nu gratis in voor het symposium (Pakhuis de Zwijger)
Foto: Pillows Hotel Maurits at the Park / Stefan Müller
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed organiseert samen met het Nationaal Restauratiefonds en stichting Nederland Monumentenland de Erfgoed Duurzaamheidsprijs.
In het rijksmonument stadhuis Leiden is tijdens een integrale verbouwing het gehele pand verbouwd, gerestaureerd en verduurzaamd. De bijzondere uitdaging was om met oplossingen te komen voor verduurzaming die passen binnen het monumentale karakter van het gebouw. Er is op sommige plekken in het gebouw gekozen om nieuwe toevoegingen te doen, maar overal is gehanteerd dat dit duurzaam, op zowel materiaalgebruik als energieverbruik/ isolatie moest plaatsvinden. Het was zeker een evenwichtsoefening – Office Winhov is trots op deze erkenning.
Foto: René de Wit
Binnen de serie lezingen ‘Architects in Ctrl’ nemen Henk Tiegelaar en Caroline Versteden je mee in de ontwikkeling die Office Winhov met Archicad heeft meegemaakt. Van de overstap tot de integratie, en van een focus op nieuwbouw naar een focus op bestaande bouw. Dit doen ze aan de hand van twee noemenswaardige projecten:
– Renovatie, transformatie en verduurzaming van kantoorgebouw Staal-Kade in Amsterdam
– Uitbreiding van het Station Nijmegen
Meld je nu aan! Geen tijd? Meld je dan alsnog aan en ontvang de opname achteraf.
‘Architects in Ctrl’ wordt georganiseerd door Kubus.
Beeld: Visualisatie van kantoorgebouw Staal-Kade
We zijn vereerd met de bronzen Erich Mendelsohn Award voor de tranformatie van Pillows Maurits at the Park! Onze transformatie van Pillows Grand Boutique Hotel Maurits at the Park (een voormalig ontleedkundig laboratorium) heeft de bronzen Erich Mendelsohn Award gewonnen – de internationale prijs voor het beste bakstenen gebouw binnen de categorie “Kantoor- en commerciële gebouwen”.
Met speciale dank aan Petersen Tegl voor de op maat gemaakte stenen.
Felicitaties aan de winnaars van zilver Grafton Architects en Grand Prix HARQUITECTES.
Deze nominatie is een waardering voor onze actieve bijdrage aan de ontwikkeling van ons vak. Maar zonder de gesprekken, uitwisselingen en samenwerkingen met vakgenoten en betrokkenen was dit niet mogelijk geweest. Hierdoor zijn we scherp gehouden en de nominatie danken we dus ook aan hen.
In de film bij de nominatie lichten wij onze aanpak van de actuele opgave voor het hergebruik van gebouwen toe aan de hand van drie bijzondere, recent gerealiseerde gebouwen: Nationaal Holocaustmuseum, stadhuis Den Helder en Pillows Hotel Maurits at the Park.
Je kunt hier de films van de genomineerden zien.
Dank aan de jury: Do Janne Vermeulen, Anouk Reintjens, Thomas Bedaux, Mechthild Stuhlmacher.
En felicitaties aan mede-genomineerden: Marjolein van Eig, Studioninedots, Crimson Historians & Urbanists en Peter van Assche!
De renovatie van stadhuis Leiden is genomineerd voor RAP – deze prijs beloont en stimuleert spraakmakende architectuur in de regio Rijnland. In samenwerking met Studio Linse.
Toren van Babel is een maandelijkse serie binnen de Architectenweb Podcast. Hierin praat architect Daan Roggeveen (MORE Architecture) met ontwerpers, ontwikkelaars en andere experts die allemaal hun eigen perspectief hebben op hoogbouw. Doel is antwoord vinden op de vraag: hoe maak je nu een echt goed hoog gebouw? De gast deze maand is architect Jan Peter Wingender, medeoprichter van Office Winhov.
In de podcast vertelt Jan Peter over het ontstaan van Office Winhov en de positie van het bureau binnen de Nederlandse architectuur. Hij legt uit hoe de focus van het bureau ligt bij het werken aan en intensiveren van de bestaande stad.
Jan Peter vertelt over zijn visie op verdichting en hoogbouw: over het Duitstalige idee ‘Hochhaus’, woontorens als ‘hoge huizen’ in de stad – waarbij proportie, maat en schaal, en de stedelijke horizon een belangrijke rol spelen.
En er wordt gesproken over de vraag hoe je prefabricage en rationaliteit combineert met architectonische kwaliteit. Jan Peter licht dit toe aan de hand van de woontorens die het bureau recent heeft ontworpen en gebouwd, in onder meer Amsterdam, Zürich en Eindhoven, waarin dragende betonnen prefabgevels zijn toegepast. Hij gaat hierbij uitgebreid in op de visie van Office Winhov op bouwbaarheid en repetitie in hoogbouw.
Een goed hoog gebouw? Dat staat, wat Jan Peter betreft, met zijn voeten in de straat en dient de stad. Luisteren dus! Luister hier naar de podcast.
Foto woontoren Zölly (Zürich).
Office Winhov is gesloten van maandag 7 augustus tot en met vrijdag 18 augustus. Maandag 21 augustus zijn we weer terug op kantoor.
Ondertussen is de tentoonstelling “Out of Office – Amsterdamse maquettes op reis” te zien bij Arcam. Er worden ook drie modellen van Office Winhov tentoongesteld.
Foto: Arcam, Maarten Nauw
Interview met Jan Peter Wingender en Caroline Versteden (Office Winhov) over de waarde van monumentale stations.
Een complex cluster van gebouwen in de historische Amsterdamse binnenstad tussen de Kalverstraat en de Nieuwezijds Voorburgwal groeide de afgelopen eeuw steeds compacter tegen elkaar aan. Door veranderingen in de modedetailhandel en de toenemende verdichting van de stad was een rigoureuze transformatie en reorganisatie nodig. Hoe pas je zo’n willekeurige verzameling van gebouwen aan tot high-end winkel- en kantoorruimtes die hedendaags zijn? Door de unieke kwaliteiten van elke ruimte en ieder afzonderlijk gebouwkarakter te definiëren, en vervolgens ruimte te creëren om licht binnen te laten. De zorgvuldige selectie van hoogwaardige materialen maakt de ruimtes uitnodigend. Het resultaat is een moderne winkelruimte met drie verdiepingen aan de Kalverstraat, gemarkeerd door een volledig nieuwe gevel met een diep reliëf, die zowel de historische verkaveling van het gebouw als het nieuwe gebruik weerspiegelt. De tweede en derde verdieping zijn ontwikkeld tot kantoren die met een door licht doordrenkt dubbelhoge ruimte verbonden zijn aan de Nieuwezijds Voorburgwalzijde – waar zich nu ook een verwelkomende gemeenschappelijke entree bevindt.
Office Winhov is aangesteld als architect en maakt ook het interieurontwerp.
Foto: Stefan Müller
Foto: Tom de Kort
Uri Gilad trapt de ‘Zomerserie’ van de Architect af met de bestemming Alpiner loft in Mathon: “Het landschap verandert van puur wit naar puur groen. Maar de rust blijft constant”
Geschreven door Hanna Veltman, fotografie door Office haratori & Office Winhov
Lees hier Local Heroes •12.
Arcam organiseert een grote maquette-tentoonstelling, te zien van 21 juli t/m 10 september. Drie maquettes gemaakt door Office Winhov zullen ook te zien zijn.
Afbeelding: Maquette van kantoorgebouw Staal-Kade gemaakt door Alexandre Augu
Onze transformatie van Pillows Grand Boutique Hotel Maurits at the Park (een voormalig ontleedkundig laboratorium) is genomineerd voor de Erich Mendelsohn Award – de prijs voor het beste bakstenen gebouw.
Onze transformatie van Pillows Grand Boutique Hotel Maurits at the Park (een voormalig ontleedkundig laboratorium) is genomineerd voor de Brick Award in de categorie ‘Wereldwijd’.
Foto: Stefan Müller
Interview met Uri Gilad, Inez Tan en Caroline Versteden in de Kroonenberg Journal over onze samenwerking met Kroonenberg Groep, gedeelde ambities en de projecten Kalverstraat 48/Nieuwezijds Voorburgwal 269 en Raadhuisstraat 46-50.
Vanaf augustus 2023 heeft Office Winhov twee vacatures voor stageplaatsen met een minimale duur van 10 maanden. Sollicitaties voorzien van een geprinte portfolio kunnen tot 30 juni 2023 gestuurd worden.
Maquette door stagiaire Gwenaëlle Polgar
‘Architectuur in Nederland’ is al sinds 1988 een onmisbaar overzichtswerk en inspiratiebron voor iedereen die zich voor de Nederlandse architectuur interesseert of er vakmatig bij betrokken is. Elk jaar presenteert een driekoppige redactie in deze publicatie een beschouwing van het afgelopen architectuurjaar in de vorm van essays, alsmede een selectie van opzienbarende projecten die de stand van het vak weergeven.
De redactie van het jaarboek 2022–2023 bestaat uit Teun van den Ende (oprichter Werkplaats Erfgoed, zelfstandig onderzoeker, schrijft voor o.a. Vers Beton en is adviseur in ruimtelijk beleid), Uri Gilad (medeoprichter en partner Office Winhov) en Arna Mačkić (medeoprichter studio L A). Het jaarboek wordt uitgegeven door nai010 uitgevers.
Het boekenmagazijn wordt volgens de plannen de ‘schatkamer en de tijdmachine’ van de KB, de nationale bibliotheek van Nederland. Het voorlopig ontwerp geeft een beeld van het magazijn dat het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) naar verwachting in 2026 oplevert.
Ons ontwerp verwijst naar de boeken die opgeslagen zullen worden in het magazijn. ‘De inspiratie voor het ontwerp is een opengeslagen boek en dat beeld zie je terug als een welving in de gevel. En het reliëf is gebaseerd op het hiëroglyfisch schrift. Het zijn geen leesbare letters, maar de tekens zijn geïnspireerd op de naam ‘Nationale Bibliotheek’, zegt projectmanager Lisanne Viergever van het RVB dat verantwoordelijk is voor de bouw van het nieuwe boekenmagazijn.
Maquette: Studio KU+
Opdrachtgever: Koninklijke Bibliotheek
Architectuur: Office Winhov
Grafisch ontwerp: Reynoud Homan
Landschapsontwerp: H+N+S Landschapsarchitecten
Als deel van het ‘Programma Hoogfrequent Spoorvervoer’ wordt het Station Nijmegen in de komende jaren ingrijpend uitgebreid.
Het Station Nijmegen is ‘te gast’ in de uitlopers van de stuwwal. De plaatselijke topografie vormde lang een natuurlijke begrenzing, maar met de westelijke uitbreiding van de stad is het station inmiddels centraal komen te liggen. Het station heeft naast een groot hoogteverschil ook een complexe bouwkundige geschiedenis waarbij de overblijfselen van het historische station van C.H. Peters na de oorlog door Sybold van Ravesteyn zijn ingepast in een nieuw, monumentaal station.
Office Winhov is aangesteld als architect en heeft samen met Arcadis het ontwerp ontwikkelt voor de nieuwe West-entree, de vernieuwde perrontunnel en opgangen en de nieuwe houten perronkap.
Het tweede seizoen van de lezingenreeks ‘Design-by-thinking-of’ werd afgelopen woensdag afgesloten met de lezing ‘Design-by-thinking-of-dwelling-and-building’ door José Toral van Peris+Toral Architects. Veel dank aan hem en aan de vorige sprekers Floris Cornelisse (Happel Cornelisse Verhoeven), An Fonteyne (noAarchitecten), Peter St John (Caruso St John Architects) en Chie Konno (teco).
‘Design-by-thinking-of’ is een serie lezingen, door en voor architecten. Het biedt een nieuw podium aan architecten om hun specifieke gedachtenwerelden, het ontwerpen en hun projecten te delen. Redactie: Bergplaats, Moriko Kira Architect, Ard de Vries Architecten en Office Winhov.
Wij kijken al uit naar het volgende seizoen!
We zijn trots dat we samen met ontwerpbureaus Rijnboutt, Bierman Henket, aannemingsbedrijf Nico de Bont en Duyts Bouwconstructies een nieuwe standaard ontwikkelen voor het uitwisselen van informatie in BIM voor bestaande bouw.
(Afbeelding: de gerenoveerde gevel van Frederiksplein 1, foto door Stefan Müller)
De foto’s bij het artikel zijn van Stefan Müller.
Het 20 verdiepingen tellende gebouw in Blok 6 van het Overtoomse Veld maakt deel uit van het verdichtingsplan voor de Westelijke Tuinsteden, een gebied dat oorspronkelijk in de jaren zestig in Amsterdam West is ontwikkeld. De architectonische expressie van het nieuwe gebouw, ontworpen i.s.m. Office Haratori, is geïnspireerd op de wederopbouw-architectuur van de wijk waar het gebouw gerealiseerd wordt.
In deze woontoren komen 174 sociale huurwoningen voor starters – kleinschalige appartementen van unieke hoogwaardige kwaliteit.
Onze transformatie voor Pillows Maurits at the Park is genomineerd voor ‘Gebouw van het jaar’ binnen de categorie ‘Identiteit en icoonwaarde’. Elke stem telt.
Vanaf augustus 2023 heeft Office Winhov twee vacatures voor stageplaatsen met een minimale duur van 10 maanden. Sollicitaties voorzien van een geprinte portfolio kunnen tot 30 juni 2023 gestuurd worden.
Maquette door stagiaire Gwenaëlle Polgar
Onze transformaties van Pillows Grand Boutique Hotel Maurits at the Park (een voormalig ontleedkundig laboratorium) en Frederiksplein 1 (een kantoorgebouw oorspronkelijk ontworpen door Arthur Staal) zijn twee van de tien genomineerden voor de Amsterdamse Architectuurprijs.
Foto's: Stefan Müller
Ronnie Weessies schreef dit artikel voor Architectenweb.
Foto: Stefan Müller
Aanvang 18:30 bij The Berlage te Delft.
Foto: Stefan Müller
Lees hier Local Heroes •16.
In de komende jaren worden in de Pampusbuurt op Strandeiland ca. 5.000 woningen ontwikkeld (aan het IJmeer).
“Een echte prestatie is de realisatie van een de veranda voor het hotel, die vanaf het voorjaar overloopt in het park – het royale terras en de tuin leiden rechtstreeks naar de met naaldbomen omringde fietspaden rond het Oosterpark. Parkieten en eksters bezoeken de vogelhuisjes van Pillows die aan de platanen hangen die boven de kamers uittorenen. ‘We voegen het hotel toe aan het park’, zegt Uri Gilad, de architect van het hotel. ‘Meestal is het andersom.’ ”
Lees de recensie hier (Engels).
Foto: Stefan Müller