Op de cover van Petersen Magazine
In nummer 49 staat een rijk geïllustreerd artikel over Pillows Grand Boutique Hotel Maurits at the Park.
Fotografie op de cover door Stefan Müller.
In nummer 49 staat een rijk geïllustreerd artikel over Pillows Grand Boutique Hotel Maurits at the Park.
Fotografie op de cover door Stefan Müller.
Wij zijn er trots op dat Office Winhov is uitgeroepen tot ‘Architect van het jaar 2023’. Deze prijs is een erkenning van onze actieve bijdrage aan de ontwikkeling van ons vak.
Dit zou niet mogelijk zijn geweest zonder de gesprekken, uitwisselingen en samenwerkingen met ons team, onze collega’s en stakeholders. Deze prijs is een weerspiegeling van onze gezamenlijke inspanningen en wij danken jullie hierom!
En ook dank aan Architectenweb voor deze erkenning.
Afgelopen dinsdagavond gaf Jürg Conzett de lezing ‘Design-by-thinking-of-troubled-water’. Veel dank aan hem!
‘Design-by-thinking-of’ is een serie lezingen, door en voor architecten. Het biedt een podium aan architecten om hun specifieke gedachtenwerelden, het ontwerpen en hun projecten te delen. Redactie: Bergplaats, Moriko Kira Architect, Ard de Vries Architecten en Office Winhov.
Bekijk de film over Pillows Hotel Maurits in het Park op de NRP website – en lees meer over de mening van de jury en onze samenwerking met de eigenaar en ontwikkelaar Amerborgh.
NRP Gulden Feniks is the prijs voor renovatie en transformatie. Stadhuis Leiden heeft ook een nominatie ontvangen.
In samenwerking met deMunnik-deJong Architecten (raadzaal Leiden) en Studio Linse (interieurs stadhuis en hotel).
Foto: Stefan Müller
We zijn verheugd dat Pillows Maurits at the Park is geselecteerd als finalist voor de categorie ‘Hotelgebouw van het Jaar’, Archello Awards 2023.
Het symposium ‘Ontwerpen in analogie met het bestaande’ is hier op Architectenweb te zien.
Niet het contrast met het bestaande opzoeken, maar ontwerpen in analogie met het bestaande. Een groeiende groep architecten werkt op deze nieuwe manier verder aan bestaande gebouwen. Hoe pakken ze dit aan? En kunnen we met elkaar tot een methode hiervoor komen? Op maandagmiddag 9 oktober 2023 organiseerden Architectenweb en Office Winhov hierover een symposium in Pakhuis de Zwijger.
Onder stedenbouwkundige supervisie van West 8 wordt het voormalige Philips bedrijventerrein Strijp-S in Eindhoven (her)ontwikkeld tot een stadswijk waar de industriële geschiedenis van Philips levend blijft. Nieuwe gebouwen en getransformeerde Philips-fabrieken staan zij aan zij in een groene omgeving waar wordt gewoond, gewerkt en ontspannen.
Tegenover de voormalige Philips Bedrijfsschool ontwerpt Office Winhov een toren die zich qua programma en ontwerp voegt naar het innovatieve karakter van het ‘design district’. Met zo’n 170 woningen op een plint die ruimte biedt aan ondernemers en makers, draagt de toren bij aan een levendig woon-werkgebied. De prefab betongevel zoekt op een eigentijdse wijze aansluiting bij de beeldbepalende Philipsgebouwen.
De ontwikkeling van Strijp-S is een initiatief van Park Strijp Beheer, een samenwerking tussen VolkerWessels en de gemeente Eindhoven. SDK Vastgoed is als ontwikkelaar betrokken bij het project. Naast Office Winhov werken ook Marc Koehler Architects en Arons & Gelauf Architecten mee aan Fase 4 van de ontwikkeling van Strijp-S.
Het voormalige terrein van de Nederlandse Kabelfabriek (1914) aan de Schieoevers van Delft, verandert de komende jaren in een moderne maakstad. In opdracht van Amvest en Kondor Wessels hebben de ontwerpers van de Rotterdamse bureaus Mei Architects en ZUS een stedenbouwkundig plan gemaakt voor een mix van woningen, voorzieningen en bedrijven.
De ontwerpcombinatie Studio Pallesh en Office Winhov werkt aan de eerste fase van de transformatie van de voormalige Nederlandse Kabelfabriek (1914) en zijn geselecteerd voor vier kavels, bestaande uit woon-werkwoningen, appartementenblok, commerciële voorzieningen en een woontoren.
De overige ontwerpers in de eerste ontwikkeling zijn Team V Architecture, Ector Hoogstad Architects, Atelier van Berlo, WE Architecten en Mei Architects.
De ontwerpcombinatie Office Winhov en Korthtielens Architecten hebben het Stedenbouwkundige Structuur Ontwerp voor transformatie en verdichtingsopgave van de Kolenkitbuurt midden afgerond. De locatie begeeft zich tussen de Sinjeur Semeynsstraat, de Schaapherderstraat, de Leeuwendalersweg, de Wiltzanglaan en bevat de transformatie van de Piggelmeeblokken.
Vanaf november 2023 begint het voorlopig ontwerp voor beide architectenbureaus.
Opdrachtgever: woningcorporatie Rochdale
Architectuur: ontwerpcombinatie Office Winhov met Korthtielens Architecten
Landschapsarchitectuur: Bureau B+B Stedenbouw en Landschapsarchitectuur
Als onderdeel van de transformatie van het Oosterpark kreeg het voormalig ontleedkundig laboratorium (uit 1909) een nieuwe functie als hotel met publieke functies. De complexiteit van dit project – een combinatie van adaptief hergebruik, uitbreiding met een nieuwe vleugel, en integratie in het omliggende park – is typerend voor de ambitieuze benadering van het ontwerpteam en de opdrachtgevers visie. Een gesloten monumentaal gebouw is veranderd naar een toegankelijk gebouw midden in het park.
Samen met Van Hoogevest Architecten is het nieuwe ‘Huis van de Stad’ gerealiseerd in twee oude pakhuizen op de marinewerf Willemsoord. Bij de transformatie van pakhuis naar stadhuis is behoud en versterking van de cultuurhistorische waarde van dit ensemble een belangrijk uitgangspunt geweest voor het ontwerp. Met de komst van het stadhuis op de marinewerf wordt een belangrijke impuls gegeven aan de consolidatie van dit nautische gebied als karakteristiek onderdeel van de stad.
Betrokken partners:
Installatieadviseur: W4Y adviseurs bv
Constructeur: ABT bv
Opdrachtgever: Zeestad CV/BV
Gebruiker: Gemeente Den Helder
Bouwmanagement: bbn adviseurs
Aannemer: Friso Bouwgroep
Lichtontwerp: Beersnielsen Lichtontwerpers
Ontwerpteam:
Jacqueline van Dam, Henk van Rossum, Maarten Bakker, Ronald M. H. Veltman, Jan Peter Wingender, Dominique de Rond, Anna Karina Janssen, Anna Tabellini, Leon Kentrop, Charles Hueber, Martijn van Wijk
Signage: Janno Hahn
Carpet ontwerp: Edith van Berkel
Foto: Jacqueline van Dam
Pillows Hotel ‘Maurits at the Park’ en stadhuis Leiden hebben beide een nominatie ontvangen voor NRP Gulden Feniks – de prijs voor renovatie en transformatie.
In samenwerking met deMunnik-deJong Architecten (raadzaal Leiden) en Studio Linse (interieurs stadhuis en hotel).
Het derde seizoen van de lezingenreeks ‘Design-by-thinking-of’ werd afgelopen woensdag afgetrapt met de lezing ‘Design-by-thinking-of-the-room-and-the-city’ door Stephen Bates van Sergison Bates architects. Veel dank aan hem!
‘Design-by-thinking-of’ is een serie lezingen, door en voor architecten. Het biedt een nieuw podium aan architecten om hun specifieke gedachtenwerelden, het ontwerpen en hun projecten te delen. Redactie: Bergplaats, Moriko Kira Architect, Ard de Vries Architecten en Office Winhov.
Zes nieuwe BNA-bestuursleden benoemd: Annegien van Dijk (BRIQUE Architecten), Floris Overheul (Mecanoo), Wouter Thijssen (MVSA), Tim Vermeend (Urban Climate Architects), Jeroen de Willigen (De Zwarte Hond) en Jan Peter Wingender (Office Winhov).
Aan de kop het voormalige Zuidergasterrein in de bocht van de Amstel staat het woongebouw ‘Somerparc aan de Amstel’. Het gebouw, bestaande uit vier individuele herenhuizen is onderdeel van een nieuwe stadsontwikkeling Amsterdam. Het blok bestaat uit 54 hoogwaardige woningen verschillend van typologie, op een gemeenschappelijke parkeergarage.
Foto: Stefan Müller
Flagshipstore Bucherer wint Marketing + Architectuurprijs 2023 in de categorie winkels, flagshipstores, beursgebouwen en tijdelijke gebouwen.
Architectuur i.s.m. Office Haratori.
Niet het contrast met het bestaande opzoeken, maar ontwerpen in analogie met het bestaande. Een groeiende groep architecten werkt op deze nieuwe manier verder aan bestaande gebouwen. Hoe pakken ze dit aan? En kunnen we met elkaar tot een methode hiervoor komen? Op maandagmiddag 9 oktober 2023 organiseren Architectenweb en Office Winhov hierover een symposium in Pakhuis de Zwijger.
Schrijf je nu gratis in voor het symposium (Pakhuis de Zwijger)
Foto: Pillows Hotel Maurits at the Park / Stefan Müller
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed organiseert samen met het Nationaal Restauratiefonds en stichting Nederland Monumentenland de Erfgoed Duurzaamheidsprijs.
In het rijksmonument stadhuis Leiden is tijdens een integrale verbouwing het gehele pand verbouwd, gerestaureerd en verduurzaamd. De bijzondere uitdaging was om met oplossingen te komen voor verduurzaming die passen binnen het monumentale karakter van het gebouw. Er is op sommige plekken in het gebouw gekozen om nieuwe toevoegingen te doen, maar overal is gehanteerd dat dit duurzaam, op zowel materiaalgebruik als energieverbruik/ isolatie moest plaatsvinden. Het was zeker een evenwichtsoefening – Office Winhov is trots op deze erkenning.
Foto: René de Wit
Binnen de serie lezingen ‘Architects in Ctrl’ nemen Henk Tiegelaar en Caroline Versteden je mee in de ontwikkeling die Office Winhov met Archicad heeft meegemaakt. Van de overstap tot de integratie, en van een focus op nieuwbouw naar een focus op bestaande bouw. Dit doen ze aan de hand van twee noemenswaardige projecten:
– Renovatie, transformatie en verduurzaming van kantoorgebouw Staal-Kade in Amsterdam
– Uitbreiding van het Station Nijmegen
Meld je nu aan! Geen tijd? Meld je dan alsnog aan en ontvang de opname achteraf.
‘Architects in Ctrl’ wordt georganiseerd door Kubus.
Beeld: Visualisatie van kantoorgebouw Staal-Kade
We zijn vereerd met de bronzen Erich Mendelsohn Award voor de tranformatie van Pillows Maurits at the Park! Onze transformatie van Pillows Grand Boutique Hotel Maurits at the Park (een voormalig ontleedkundig laboratorium) heeft de bronzen Erich Mendelsohn Award gewonnen – de internationale prijs voor het beste bakstenen gebouw binnen de categorie “Kantoor- en commerciële gebouwen”.
Met speciale dank aan Petersen Tegl voor de op maat gemaakte stenen.
Felicitaties aan de winnaars van zilver Grafton Architects en Grand Prix HARQUITECTES.
Deze nominatie is een waardering voor onze actieve bijdrage aan de ontwikkeling van ons vak. Maar zonder de gesprekken, uitwisselingen en samenwerkingen met vakgenoten en betrokkenen was dit niet mogelijk geweest. Hierdoor zijn we scherp gehouden en de nominatie danken we dus ook aan hen.
In de film bij de nominatie lichten wij onze aanpak van de actuele opgave voor het hergebruik van gebouwen toe aan de hand van drie bijzondere, recent gerealiseerde gebouwen: Nationaal Holocaustmuseum, stadhuis Den Helder en Pillows Hotel Maurits at the Park.
Je kunt hier de films van de genomineerden zien.
Dank aan de jury: Do Janne Vermeulen, Anouk Reintjens, Thomas Bedaux, Mechthild Stuhlmacher.
En felicitaties aan mede-genomineerden: Marjolein van Eig, Studioninedots, Crimson Historians & Urbanists en Peter van Assche!
De renovatie van stadhuis Leiden is genomineerd voor RAP – deze prijs beloont en stimuleert spraakmakende architectuur in de regio Rijnland. In samenwerking met Studio Linse.
Toren van Babel is een maandelijkse serie binnen de Architectenweb Podcast. Hierin praat architect Daan Roggeveen (MORE Architecture) met ontwerpers, ontwikkelaars en andere experts die allemaal hun eigen perspectief hebben op hoogbouw. Doel is antwoord vinden op de vraag: hoe maak je nu een echt goed hoog gebouw? De gast deze maand is architect Jan Peter Wingender, medeoprichter van Office Winhov.
In de podcast vertelt Jan Peter over het ontstaan van Office Winhov en de positie van het bureau binnen de Nederlandse architectuur. Hij legt uit hoe de focus van het bureau ligt bij het werken aan en intensiveren van de bestaande stad.
Jan Peter vertelt over zijn visie op verdichting en hoogbouw: over het Duitstalige idee ‘Hochhaus’, woontorens als ‘hoge huizen’ in de stad – waarbij proportie, maat en schaal, en de stedelijke horizon een belangrijke rol spelen.
En er wordt gesproken over de vraag hoe je prefabricage en rationaliteit combineert met architectonische kwaliteit. Jan Peter licht dit toe aan de hand van de woontorens die het bureau recent heeft ontworpen en gebouwd, in onder meer Amsterdam, Zürich en Eindhoven, waarin dragende betonnen prefabgevels zijn toegepast. Hij gaat hierbij uitgebreid in op de visie van Office Winhov op bouwbaarheid en repetitie in hoogbouw.
Een goed hoog gebouw? Dat staat, wat Jan Peter betreft, met zijn voeten in de straat en dient de stad. Luisteren dus! Luister hier naar de podcast.
Foto woontoren Zölly (Zürich).
Office Winhov is gesloten van maandag 7 augustus tot en met vrijdag 18 augustus. Maandag 21 augustus zijn we weer terug op kantoor.
Ondertussen is de tentoonstelling “Out of Office – Amsterdamse maquettes op reis” te zien bij Arcam. Er worden ook drie modellen van Office Winhov tentoongesteld.
Foto: Arcam, Maarten Nauw
Interview met Jan Peter Wingender en Caroline Versteden (Office Winhov) over de waarde van monumentale stations.
Een complex cluster van gebouwen in de historische Amsterdamse binnenstad tussen de Kalverstraat en de Nieuwezijds Voorburgwal groeide de afgelopen eeuw steeds compacter tegen elkaar aan. Door veranderingen in de modedetailhandel en de toenemende verdichting van de stad was een rigoureuze transformatie en reorganisatie nodig. Hoe pas je zo’n willekeurige verzameling van gebouwen aan tot high-end winkel- en kantoorruimtes die hedendaags zijn? Door de unieke kwaliteiten van elke ruimte en ieder afzonderlijk gebouwkarakter te definiëren, en vervolgens ruimte te creëren om licht binnen te laten. De zorgvuldige selectie van hoogwaardige materialen maakt de ruimtes uitnodigend. Het resultaat is een moderne winkelruimte met drie verdiepingen aan de Kalverstraat, gemarkeerd door een volledig nieuwe gevel met een diep reliëf, die zowel de historische verkaveling van het gebouw als het nieuwe gebruik weerspiegelt. De tweede en derde verdieping zijn ontwikkeld tot kantoren die met een door licht doordrenkt dubbelhoge ruimte verbonden zijn aan de Nieuwezijds Voorburgwalzijde – waar zich nu ook een verwelkomende gemeenschappelijke entree bevindt.
Office Winhov is aangesteld als architect en maakt ook het interieurontwerp.
Foto: Stefan Müller
Foto: Tom de Kort
Uri Gilad trapt de ‘Zomerserie’ van de Architect af met de bestemming Alpiner loft in Mathon: “Het landschap verandert van puur wit naar puur groen. Maar de rust blijft constant”
Geschreven door Hanna Veltman, fotografie door Office haratori & Office Winhov
Lees hier Local Heroes •12.
Arcam organiseert een grote maquette-tentoonstelling, te zien van 21 juli t/m 10 september. Drie maquettes gemaakt door Office Winhov zullen ook te zien zijn.
Afbeelding: Maquette van kantoorgebouw Staal-Kade gemaakt door Alexandre Augu
Onze transformatie van Pillows Grand Boutique Hotel Maurits at the Park (een voormalig ontleedkundig laboratorium) is genomineerd voor de Erich Mendelsohn Award – de prijs voor het beste bakstenen gebouw.
Onze transformatie van Pillows Grand Boutique Hotel Maurits at the Park (een voormalig ontleedkundig laboratorium) is genomineerd voor de Brick Award in de categorie ‘Wereldwijd’.
Foto: Stefan Müller
Interview met Uri Gilad, Inez Tan en Caroline Versteden in de Kroonenberg Journal over onze samenwerking met Kroonenberg Groep, gedeelde ambities en de projecten Kalverstraat 48/Nieuwezijds Voorburgwal 269 en Raadhuisstraat 46-50.
Vanaf augustus 2023 heeft Office Winhov twee vacatures voor stageplaatsen met een minimale duur van 10 maanden. Sollicitaties voorzien van een geprinte portfolio kunnen tot 30 juni 2023 gestuurd worden.
Maquette door stagiaire Gwenaëlle Polgar
‘Architectuur in Nederland’ is al sinds 1988 een onmisbaar overzichtswerk en inspiratiebron voor iedereen die zich voor de Nederlandse architectuur interesseert of er vakmatig bij betrokken is. Elk jaar presenteert een driekoppige redactie in deze publicatie een beschouwing van het afgelopen architectuurjaar in de vorm van essays, alsmede een selectie van opzienbarende projecten die de stand van het vak weergeven.
De redactie van het jaarboek 2022–2023 bestaat uit Teun van den Ende (oprichter Werkplaats Erfgoed, zelfstandig onderzoeker, schrijft voor o.a. Vers Beton en is adviseur in ruimtelijk beleid), Uri Gilad (medeoprichter en partner Office Winhov) en Arna Mačkić (medeoprichter studio L A). Het jaarboek wordt uitgegeven door nai010 uitgevers.
Het boekenmagazijn wordt volgens de plannen de ‘schatkamer en de tijdmachine’ van de KB, de nationale bibliotheek van Nederland. Het voorlopig ontwerp geeft een beeld van het magazijn dat het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) naar verwachting in 2026 oplevert.
Ons ontwerp verwijst naar de boeken die opgeslagen zullen worden in het magazijn. ‘De inspiratie voor het ontwerp is een opengeslagen boek en dat beeld zie je terug als een welving in de gevel. En het reliëf is gebaseerd op het hiëroglyfisch schrift. Het zijn geen leesbare letters, maar de tekens zijn geïnspireerd op de naam ‘Nationale Bibliotheek’, zegt projectmanager Lisanne Viergever van het RVB dat verantwoordelijk is voor de bouw van het nieuwe boekenmagazijn.
Maquette: Studio KU+
Opdrachtgever: Koninklijke Bibliotheek
Architectuur: Office Winhov
Grafisch ontwerp: Reynoud Homan
Landschapsontwerp: H+N+S Landschapsarchitecten
Als deel van het ‘Programma Hoogfrequent Spoorvervoer’ wordt het Station Nijmegen in de komende jaren ingrijpend uitgebreid.
Het Station Nijmegen is ‘te gast’ in de uitlopers van de stuwwal. De plaatselijke topografie vormde lang een natuurlijke begrenzing, maar met de westelijke uitbreiding van de stad is het station inmiddels centraal komen te liggen. Het station heeft naast een groot hoogteverschil ook een complexe bouwkundige geschiedenis waarbij de overblijfselen van het historische station van C.H. Peters na de oorlog door Sybold van Ravesteyn zijn ingepast in een nieuw, monumentaal station.
Office Winhov is aangesteld als architect en heeft samen met Arcadis het ontwerp ontwikkelt voor de nieuwe West-entree, de vernieuwde perrontunnel en opgangen en de nieuwe houten perronkap.
Het tweede seizoen van de lezingenreeks ‘Design-by-thinking-of’ werd afgelopen woensdag afgesloten met de lezing ‘Design-by-thinking-of-dwelling-and-building’ door José Toral van Peris+Toral Architects. Veel dank aan hem en aan de vorige sprekers Floris Cornelisse (Happel Cornelisse Verhoeven), An Fonteyne (noAarchitecten), Peter St John (Caruso St John Architects) en Chie Konno (teco).
‘Design-by-thinking-of’ is een serie lezingen, door en voor architecten. Het biedt een nieuw podium aan architecten om hun specifieke gedachtenwerelden, het ontwerpen en hun projecten te delen. Redactie: Bergplaats, Moriko Kira Architect, Ard de Vries Architecten en Office Winhov.
Wij kijken al uit naar het volgende seizoen!
We zijn trots dat we samen met ontwerpbureaus Rijnboutt, Bierman Henket, aannemingsbedrijf Nico de Bont en Duyts Bouwconstructies een nieuwe standaard ontwikkelen voor het uitwisselen van informatie in BIM voor bestaande bouw.
(Afbeelding: de gerenoveerde gevel van Frederiksplein 1, foto door Stefan Müller)
De foto’s bij het artikel zijn van Stefan Müller.
Het 20 verdiepingen tellende gebouw in Blok 6 van het Overtoomse Veld maakt deel uit van het verdichtingsplan voor de Westelijke Tuinsteden, een gebied dat oorspronkelijk in de jaren zestig in Amsterdam West is ontwikkeld. De architectonische expressie van het nieuwe gebouw, ontworpen i.s.m. Office Haratori, is geïnspireerd op de wederopbouw-architectuur van de wijk waar het gebouw gerealiseerd wordt.
In deze woontoren komen 174 sociale huurwoningen voor starters – kleinschalige appartementen van unieke hoogwaardige kwaliteit.
Onze transformatie voor Pillows Maurits at the Park is genomineerd voor ‘Gebouw van het jaar’ binnen de categorie ‘Identiteit en icoonwaarde’. Elke stem telt.
Vanaf augustus 2023 heeft Office Winhov twee vacatures voor stageplaatsen met een minimale duur van 10 maanden. Sollicitaties voorzien van een geprinte portfolio kunnen tot 30 juni 2023 gestuurd worden.
Maquette door stagiaire Gwenaëlle Polgar
Onze transformaties van Pillows Grand Boutique Hotel Maurits at the Park (een voormalig ontleedkundig laboratorium) en Frederiksplein 1 (een kantoorgebouw oorspronkelijk ontworpen door Arthur Staal) zijn twee van de tien genomineerden voor de Amsterdamse Architectuurprijs.
Foto's: Stefan Müller
Ronnie Weessies schreef dit artikel voor Architectenweb.
Foto: Stefan Müller
Aanvang 18:30 bij The Berlage te Delft.
Foto: Stefan Müller
Lees hier Local Heroes •16.
In de komende jaren worden in de Pampusbuurt op Strandeiland ca. 5.000 woningen ontwikkeld (aan het IJmeer).
“Een echte prestatie is de realisatie van een de veranda voor het hotel, die vanaf het voorjaar overloopt in het park – het royale terras en de tuin leiden rechtstreeks naar de met naaldbomen omringde fietspaden rond het Oosterpark. Parkieten en eksters bezoeken de vogelhuisjes van Pillows die aan de platanen hangen die boven de kamers uittorenen. ‘We voegen het hotel toe aan het park’, zegt Uri Gilad, de architect van het hotel. ‘Meestal is het andersom.’ ”
Lees de recensie hier (Engels).
Foto: Stefan Müller
Merel Pit bezocht stadhuis Leiden en legt uit hoe het project bouwt met geschiedenis (niet bovenop geschiedenis).
Link naar haar artikel in De Architect.
Lieven de Key en Bot Bouw tekenden de overeenkomst voor de woontoren bij het August Allebéplein. Hier is straks woonplek voor 174 jongeren. Office Haratori en Office Winhov maakten het ontwerp van dit duurzaam woongebouw van zo’n 65 meter hoog en 20 verdiepingen. Het ontwerp is geïnspireerd op de wederopbouw-architectuur van de wijk waar het gebouw gerealiseerd wordt. In het gebouw wordt ingezet op het vormen van een community. Zoals de gemeenschappelijke ruimte op de begane grond en het dakterras.
Dikkie Scipio en Jan Peter Wingender hadden de eer om de podcastreeks van de Architect rondom ‘(Ge)bouwen met geschiedenis’ af te trappen.
Hoe behoud je de waarde van ons erfgoed? ‘Je moet het gebouw zijn toekomst in helpen’, antwoordt Jan Peter.
In tijden van duurzaamheid wordt ‘sloop-nieuwbouw’ steeds meer een relict uit het tijdperk van verspilling. Transformatie en hergebruik van bestaande bouw zullen dan ook een grote vlucht nemen. Jan Peter Wingender van Office Winhov pleit voor ‘adaptief hergebruik’, een aanpak die een stap verder gaat dan de gangbare monumentenaanpak van restauratie en behoud. Belangrijk uitgangspunt: twijfel is een trouwe metgezel.
Dit artikel is een bewerking van een voorpublicatie uit May Doubt Be Your Trusted Companion. Works on adaptive reuse by Office Winhov 2013–2023.
Afbeelding: Museum Alte Pinakothek in München. Restauratie door Hans Döllgast.
Het ontwerp voor een van de nieuwe stadsvilla’s in Elzenhagen, Amsterdam-Noord. Het gebouw maakt deel uit van een stedenbouwkundig plan voor zestien stadsvilla’s in een parklandschap. Het plan vraagt om gebouwen met een sculpturale kwaliteit; om dit te benadrukken wordt het metselwerk gemaakt in een speciaal verband dat duidelijk niet dragend is. Dit verband is de basis voor de maatvoering van de stadsvilla.
Opdrachtgever: AM
Stedenbouwkundig plan: Gemeente Amsterdam
Landschapsontwerp: Buro Sant en Co
De andere gebouwen zijn ontworpen door Marcel Lok, Korthtielens en Bedaux de Brouwer
Visualisatie: Filippo Bolognese
In het kader van de uitreiking van de Lieven de Key Penning 2022, neemt Jan Peter Wingender op woensdag 16 november deel aan een discussie over het gebruik van erfgoed in het (schitterende) Hodshon House in Haarlem. Met een reeks deskundigen met verschillende invalshoeken wordt de zogenaamde ‘Erfgoedparadox’ besproken. Georganiseerd door ABC Architectuurcentrum Haarlem.
Renovatie van een uniek kantoorgebouw in de binnenstad
Foto: Max Hart Nibbrig
We denken in grote lijnen, maar we leven in details.
Dit zijn de winnaars van de ARC22 Awards.
Foto: Stefan Müller
Samen met Boeijenjong Architecten ontwerpt Office Winhov de herontwikkeling van de voormalige Honigfabriek in Nijmegen. We treden op als coördinerend architect en ontwerpen ook de nieuwe uitbreiding – een woontoren met uitzicht over rivier de Waal.
Floortje Keijzer schrijft voor de Architect.
Foto: Stefan Müller
Het tweede seizoen van de lezingenreeks ‘Design-by-thinking-of’ begon met een lezing van Floris Cornelisse. Hartelijke dank aan hem en aan de vorige sprekers: Job Floris, Dirk Sormers, Donna van Milligen Bielke, Daniel Rosbottom en Saar Meganck.
We kijken al uit naar de komende lezingen! ‘Design-by-thinking-of’ is een lezingenreeks door en voor architecten. Het biedt een nieuw platform voor architecten om hun projecten en specifieke gedachten over ontwerpen te delen. Redactie: Bergplaats, Moriko Kira architect, Ard de Vries architecten en Office Winhov.
Het artikel Van plan libre tot platform door Harm Tilman kunt u hier lezen.
Met trots kunnen we melden dat de renovatie en uitbreiding van het rijksmonument Station Amsterdam Amstel genomineerd is voor Gulden Feniks (categorie Renovatie) en Architectenweb Awards (Publiek gebouw van het jaar).
Foto door Stefan Müller
"Het Stadhuis Leiden is naar ontwerp van Office Winhov op een chirurgische manier gerestaureerd. Door de subtiele ingrepen is voor de bezoeker niet meer duidelijk waar oud en nieuw elkaar ontmoeten. Nieuwe ingrepen voegen zich op overtuigende wijze binnen deze bestaande architectuur. Met als resultaat een on-Nederlands gebouw." –de Architect
Foto door Stefan Müller
Office Winhov heeft de folly ‘Het Sint-Annabolwerk’ ontworpen. De maquette wordt tentoongesteld op de tentoonstelling ‘Baksteen’, Kunsthal KAdE te Amersfoort.
De tentoonstelling ‘Baksteen’ brengt een ode aan het materiaal met werk van meer dan vijftig kunstenaars, architecten en ontwerpers uit binnen- en buitenland. In nieuw en bestaand werk tonen zij de schoonheid en zeggingskracht van gebakken steen. ‘Baksteen’ is van 10 september 2022 tot 8 januari 2023 te zien in Kunsthal KAdE, de Elleboogkerk en via een tour door Amersfoort met nieuwe folly’s en bestaande panden.
Folly ontworpen door Office Winhov; Alma Bouwens en Jan Peter Wingender. Maquette uitgevoerd door Ila Aarden en Sem Antonio van der Meer.
Raadhuisstraat 46–50 werd in 1906/07 gebouwd naar een rationalistisch ontwerp van de architecten A.J. Kropholler en J.F. Staal jr. – twee architecten die al lang bewonderd en bestudeerd worden door Office Winhov. In het linkerdeel van het gebouw (nrs. 48–50) bevond zich ’t Binnenhuis, een winkel met interieurartikelen en meubelen, met op de verdiepingen een magazijn, werkplaats en pakkamers. In het rechterdeel (nr. 46) bevonden zich kantoorruimtes en een dienstwoning. De panden stonden oorspronkelijk niet met elkaar in verbinding, op een brandgang op zolder na.
Het rijksmonument is aan vernieuwing en verduurzaming toe. De winkel blijft op de begane grond en beletage. De kantoorruimtes op de bovenliggende verdiepingen worden door Office Winhov gemoderniseerd, waarbij unieke monumentale elementen worden hersteld. Kortom, het ontwerp betreft een zorgvuldige inpassing van deze nieuwe kantoorruimtes in het bestaande ensemble.
Foto: Max Hart Nibbrig
Office Winhov ontwerpt vier nieuwe gebouwen aan de waterkant in Amsterdam-Noord, waarin ongeveer 5.500 m2 productieve bedrijfsruimtes en 200 appartementen komen. Deze samenwerking met Delva Landschapsarchitecten zorgt voor een groen openbaar gebied langs het Tolhuiskanaal. Twee andere gebouwen (Max & Moore) zijn ontworpen door Mei architecten. Opdrachtgevers: Being Development en COD | development pioneers
Het ensemble van vier gebouwen, geïnspireerd op Italiaanse palazzos, grenst aan het nieuwe park Somerlust en zal een uitzicht geven over de Amstel. Het nieuwe ensemble biedt ruimte aan 59 woningen bestaande uit maisonnettes, appartementen en penthouses.
Woningbouwproject Amstelkwartier 6a, Amsterdam, i.s.m. AM (onderdeel van BAM).
De transformatie van voormalig kantoorgebouw, ontworpen door Arthur Staal, tot hoofdkantoor Egeria is gereed. De kantoorsfeer van de jaren 1960 dient als inspiratiebron voor het nieuwe interieurontwerp.
Op de bovenste verdieping van het gebouw, waar Staal koos voor een expressieve dakafwerking, is het bedrijfsrestaurant ondergebracht. Een bijzonder rustige plek midden in de stad, met grote ramen, een terras en uitzicht over het Frederiksplein.
Foto: Max Hart Nibbrig
In 2017 is Office Winhov begonnen met het ontwerp voor de verbouwing en verduurzaming van het monumentale stadhuis. Sinds deze week is het weer het huis van de burgers van Leiden.
In samenwerking met Studio Linse (interieur) en H+N+S Landschapsarchitecten (binnenhof).
Foto: Stefan Müller
Architectuur in Nederland peilt elk jaar, nu al 35 jaar, de staat van de architectuur in ons land. Naast het bekende overzicht van de opmerkelijkste en meest toonaangevende gebouwen in Nederland signaleert de redactie, bestaande uit Teun van den Ende, Uri Gilad en Arna Mackic, trends, thema’s en ontwikkelingen in de architectuur.
Foto: R. Keus
In 1976 was het gebouw opgeleverd naar ontwerp van Wout Ellerman (Lucas & Niemeijer). Het voormalige IBM-kantoor wordt een toekomstbestendig kantoor met een rijke architectuurgeschiedenis. Samen met de ontwikkelaar, RED Company, streven we voor het gebouw een WELL Platinum- en BREEAM Outstanding-certificering na.
In het Schinkelkwartier in Amsterdam gaat RED Company het Think District ontwikkelen: een duurzame wijk met ruimte voor wonen, werken en natuur. Het project omvat zo’n 1.100 woningen voor alle doelgroepen en twee beeldbepalende kantoorgebouwen in een parkachtige omgeving. Het architectenbureau Powerhouse Company ontwerpt het andere nieuwe kantoorgebouw. Landschapontwerp door Delva.
De KB werkt samen met het Rijksvastgoedbedrijf aan de realisatie van een innovatief nieuw boekenmagazijn, waarin de nationale bibliotheek het gedrukte en geschreven erfgoed van Nederland duurzaam en veilig voor de toekomst zal bewaren. Het magazijn wordt ontworpen door Office Winhov en komt te staan in de Harnaschpolder in de gemeente Midden-Delfland.
Jan Peter Wingender, partner van Office Winhov, zegt vereerd te zijn het nieuwe boekenmagazijn voor de KB te mogen ontwerpen. ‘We kijken er enorm naar uit om een ontwerp te maken dat de tijd doorstaat en de inhoud van het gebouw bewaakt. In een eigentijdse gevel willen we uitdrukking geven aan onder meer de stoffelijkheid van papier, de welving van een opengeslagen boek, het reliëf van drukwerk en de massa van de opgeslagen boeken.’
“Tijdens het interview werd duidelijk dat de kwaliteit van het gebouwde werk van Macintosh niet los te zien is van het andere bepalende aspect van haar carrière: haar activisme.”
–Anna Fawdry
Dit artikel vormt een hoofdstuk in een serie die is opgesteld om belangstelling te geven aan de praktijken en innovaties van vooraanstaande vrouwelijke architecten. De serie is het resultaat van de gesprekken en het collectieve redactionele werk van een groep vrouwelijke collega’s en vrienden die het werk van vrouwelijke helden die hen inspireren in de kijker willen zetten. Terwijl we meer ontdekten over de œuvres en ontwerpprincipes van drie vrouwelijke architecten – Cini Boeri, Margaret Kropholler en Kate Macintosh – realiseerden we ons ook dat onze ware motivatie achter het project een gedeeld verlangen was naar een grotere diversiteit aan rolmodellen.
Net buiten het centrum van Dordrecht, aan de overkant van het drierivierenpunt (het drukst bevaren waterknooppunt van Europa), wordt aan het begin van het grote voormalige industriegebied Stadswerven (nu bekend als deelgebied A), De Punt herontwikkeld.
Op De Punt komt een ensemble van drie bouwblokken, waarbij Office Winhov verantwoordelijk is voor de stedenbouwkundige uitwerking van het ensemble en voor het ontwerp van één van de blokken. Dit bouwblok omvat stadswoningen, appartementen, een commerciële ruimte en een binnentuin. Jan Peter Wingender is als supervisor aangesteld voor de ontwikkeling van De Punt om zorg te dragen voor de beoogde samenhang tussen de drie blokken. De tuin is ontworpen door Diekman Landschapsarchitecten. Opdrachtgever is de ontwikkelingscombinatie OCW Stadswerven.
Aan de Kalverstraat komt op begane grond, souterrain en eerste verdieping een winkelruimte van circa 1.100 m². Met een gevel die de historische proporties respecteert. Aan de parallelstraat, de Nieuwezijds Voorburgwal, wordt een uitnodigende kantoorentree gecreëerd die leidt naar de herontwikkelde bovenverdiepingen en nieuwe kantoorruimtes op de tweede en derde verdieping aan de Kalverstraatzijde.
‘Design-by-thinking-of’ is een lezingenserie op uitnodiging, van en voor architecten. Het is een nieuw platform voor architecten om hun gedachten, ontwerpen en projecten te delen. ‘Design-by-thinking-of’ is een initiatief van: Bergplaats, Ard de Vries architecten, Moriko Kira architect en Office Winhov.
Het nieuwe hotel aan de Mauritskade in Amsterdam is uit de steigers – en toont spannend metselwerk.
Duurzame herbestemming historische gebouwen van voormalige rijkswerf tot stadhuis.
Foto: Max Hart Nibbrig
Vanaf zomer 2022 heeft Office Winhov een vacature voor een stageplaats. Sollicitatie dient voorzien te zijn van een motivatiebrief, CV en portfolio. Stuur naar onderstaand adres, geadresseerd aan Aeliane van den Ende – en inspireer ons allemaal!
OFFICE WINHOV BV
Johan van Hasseltweg 2 E1
1022 WV Amsterdam
Nederland