Residential Tower on August Allebéplein
Amsterdam
2018-2023
Residential Tower on August Allebéplein
Amsterdam
2018-2023
174 subsidised rentals for starters
Address: August Allebéplein, Plandeel 1, Blok 6B, Amsterdam
Total floor area: 11,000 m2
Client: Housing Cooperative De Key
Architecture: Office Winhov & Office Haratori
Team Office Winhov: Uri Gilad, Rick Bruggink, Niek de Rond, András Szél, Peter Nagtzaam, Anna Janssen, Elizabeth Acland, Maria Trombetta
Contractor: Van Rossum, Amsterdam
Installation consultants, building Physics and Fire Safety: Viac, Houten
Photography: Luuk Kramer
Renders: Filippo Bolognese
Residential Tower on August Allebéplein
Amsterdam
2018-2023

The 19-floor building in Blok 6 of the Overtoomse Veld is a part of the densifying plan for the Westelijke Tuinsteden (‘Garden Cities’), an area originally developed in the 1960s in Amsterdam West. The architectural expression of the new building designed by Office Winhov is inspired by the surrounding aesthetic legacies of those times, including the traditional architectural vernacular of the original buildings.
Characterised by abundant outdoor spaces and horizontal lines that highlight volume and accent the height of the adjacent buildings, the facade is built up out of prefab concrete elements in rhythms that scale across two or four floors. This anchors the building in its context, with a sense of proportioned order that emphasises plasticity and texture – as opposed to a simple stacking of single floors.
For this apartment building with 174 subsidised rentals for starters, the housing cooperative De Key had the ambition to develop a special building that emphasises the quality of life of its residents. Enabling more and larger openings for daylight, the apartments in the building are organised in the length instead of the depth as is usually the case. The maximised use of space also allows for a variety of living zones. In short, the challenge became the result: small-scale apartments of unique high-quality.

Residential Tower on August Allebéplein
Amsterdam
2018-2023
Entrance residential tower
Northwestern facade seen from Postjesweg
North facade East facade West facade South facade Long section Cross section
North facade
Image 1/6
Model
Building site Building site Building site Building site
Building site
Image 1/4
Standard floor plan Top floor plan, with penthouses Ground floor plan
Standard floor plan
Image 1/3
Each apartment has its own outdoor space
Close-up of the residential tower
Material
Layout earlier studies, variations of apartments with balcony Layout earlier studies, variations of apartments with loggia
Layout earlier studies, variations of apartments with balcony
Image 1/2
Study model of one of the apartments<br>with balcony Study model of one of the apartments<br>with loggia
Study model of one of the apartments
with balcony
Image 1/2