Woontoren op het August Allebéplein
Amsterdam
2018-2024
Woontoren op het August Allebéplein
Amsterdam
2018-2024
174 gesubsidieerde huurwoningen voor starters
Adres: August Allebéplein, Plandeel 1, Blok 6B, Amsterdam
Totale vloeroppervlakte: 11.000 m²
Opdrachtgever: Woonstichting De Key
Architectuur: Office Winhov & Office Haratori
Team Office Winhov: Uri Gilad, Rick Bruggink, Niek de Rond, András Szél, Peter Nagtzaam, Anna Janssen, Elizabeth Acland, Maria Trombetta
Constructeur: Van Rossum, Amsterdam
Advies installaties, bouwfysica en brandveiligheid: Viac, Houten
Fotografie: Luuk Kramer
Renders: Filippo Bolognese
Woontoren op het August Allebéplein
Amsterdam
2018-2024

Het 20 verdiepingen tellende gebouw in Blok 6 van het Overtoomse Veld maakt deel uit van het verdichtingsplan voor de Westelijke Tuinsteden, een gebied dat oorspronkelijk in de jaren zestig in Amsterdam West is ontwikkeld. De architectonische expressie van het nieuwe gebouw, ontworpen i.s.m. Office Haratori, is geïnspireerd op de wederopbouw-architectuur van de wijk waar het gebouw gerealiseerd wordt.

Gekenmerkt door overvloedige buitenruimtes en horizontale lijnen die het volume benadrukken en de hoogte van de aangrenzende gebouwen accentueren, is de gevel opgebouwd uit prefab betonelementen in ritmes die zich over twee of vier verdiepingen uitstrekken. Dit verankert het gebouw in zijn context, met een gevoel van geproportioneerde orde die de nadruk legt op plasticiteit en textuur – in tegenstelling tot een eenvoudige stapeling van verdiepingen. 

Een verschil met omliggende woongebouwen is dat het gebouw geen constructieve wanden tussen de verschillende woningen heeft, maar een dragende gevel. Daardoor kan de indeling en het gebruik in de toekomst aangepast worden en heeft het gebouw in potentie een lange levensduur.

Voor deze woontoren met 174 sociale huurwoningen voor starters had woonstichting De Key de ambitie om een bijzonder gebouw te ontwikkelen met veel woonkwaliteit.  Om meer en grotere openingen voor daglicht mogelijk te maken, zijn de appartementen in het gebouw in de breedte georganiseerd in plaats van in de diepte zoals gewoonlijk het geval is. De slimme indeling van de compacte woningen zorgt voor een verscheidenheid aan woonzones. Kortom, de uitdaging werd het resultaat: kleinschalige appartementen van unieke hoogwaardige kwaliteit.

Woontoren op het August Allebéplein
Amsterdam
2018-2024
Ingang woontoren
Noordwestelijke gevel gezien vanaf Postjesweg
Noordgevel Oostgevel Westgevel Zuidgevel Langsdoorsnede Dwarsdoorsnede
Noordgevel
Image 1/6
Maquette
Bouwplaats Bouwplaats Bouwplaats Bouwplaats
Bouwplaats
Image 1/4
Plattegrond<br>standaard verdieping Plattegrond<br>bovenste verdieping met penthouses Plattegrond<br>begane grond
Plattegrond
standaard verdieping
Image 1/3
Elk appartement is voorzien van een eigen buitenruimte
Detail van de woontoren
Materiaal
Plattegrond eerdere studies, variaties van appartementen met balkon Plattegrond eerdere studies, variaties van appartementen met loggia
Plattegrond eerdere studies, variaties van appartementen met balkon
Image 1/2
Studie maquette van een van de appartementen<br>met balkon Studie maquette van een van de appartementen<br>met loggia
Studie maquette van een van de appartementen
met balkon
Image 1/2