Office building Frederiksplein
Amsterdam
2018-2022
Office building Frederiksplein
Amsterdam
2018-2022
Transformation of former office building by Arthur Staal into head office Egeria
Address: Frederiksplein 1, Amsterdam
Gross floor area: 4.130 m²
Client and owner: Egeria Capital Management
Architecture and interior design: Office Winhov
Team: Uri Gilad, Rick Bruggink, Anna Janssen, Charles Hueber, Susanna Scholten, Rogier van der Brink, Asli Kolbas
Photographer: Max Hart Nibbrig
Office building Frederiksplein
Amsterdam
2018-2022

The former insurance bank building on Frederiksplein in Amsterdam was constructed in 1967 and designed by Arthur Staal (1907-1993). As a modernist, Arthur Staal was challenged to form a relationship in the façades between two historical adjacent buildings. This resulted in a modern and independent office building along the square that references the historical situation and location, on the corner of the Utrechtsestraat. After years of neglect and ad hoc renovations, the former bank building is in need of restoration and sustainable modernization. With respect for Staal's design, Office Winhov’s transformation strengthens and reveals the building’s original character. The plasticity, the rhythm and the special roof endings, which are characteristic of the facades of Staal, are all reintroduced in the new façade which meets today’s sustainable requirements. The structure of the building and the central main staircase are the only remnants of the original interior. The travertine that Staal used in the public areas and around the stairs has been reused. The office atmosphere of the 1960s served as a source of inspiration for the new interior design. A vertical structure of shafts was chosen because of the limited height in the building, which makes the interior more spacious.  This creates a simple layout with a transparent central core and an open network of meeting rooms around it. The top floor of the building, where Staal opted for an expressive roof finish, will house an office restaurant. Current owner Egeria will be partially using the building.

Office building Frederiksplein
Amsterdam
2018-2022
Corridor fourth floor, connection between construction and interior
Expressive facade and collective space on the top floor
The renovated facade
Collective space on the fifth floor
Original south facade Modified south facade, before renovation Transformed and restored south facade
Original south facade
Image 1/3
Facade fragment, after the transformation Facade fragment, before the transformation, photo Bart van Hoek,
Facade fragment, after the transformation
Image 1/2
Renovated staircase ground level Renovated staircase upper levels
Renovated staircase ground level
Image 1/2
View from the park, around 1970
Material palette work environment
Third floor Fourth floor Long section Cross section Site plan
Third floor
Image 1/5
Workspace, third floor
Meeting room fourth floor Boardroom fourth floor
Meeting room fourth floor
Image 1/2
workspace, third floor
Casco interiors standard floor, photo Luuk Kramer
Boardroom entrance
Transparant central spaces
The main structure with the interior core The main structure with the interior core The main structure with the interior core The main structure with the interior core
The main structure with the interior core
Image 1/4
Fifth floor, before the transformation, photo Luuk Kramer
View of Frederiks square
Bar and kitchen