Kantoorgebouw Frederiksplein
Amsterdam
2018-2022
Kantoorgebouw Frederiksplein
Amsterdam
2018-2022
Transformatie van voormalig kantoorgebouw door Arthur Staal tot hoofdkantoor Egeria
Adres: Frederiksplein 1, Amsterdam
Oppervlakte: 4.130 m²
Opdrachtgever en eigenaar: Egeria
Architectuur en interieurontwerp: Office Winhov
Team: Uri Gilad, Rick Bruggink, Anna Janssen, Charles Hueber, Susanna Scholten, Rogier van den Brink, Asli Kolbas
Carpet ontwerp: Edith van Berkel
Fotografie: Max Hart Nibbrig, Stefan Müller
Kantoorgebouw Frederiksplein
Amsterdam
2018-2022

De voormalige verzekeringsbank aan het Frederiksplein in Amsterdam is in 1967 gebouwd en bestaat uit twee karakteristieke bouwdelen naar ontwerp van Arthur Staal (1907-1993). Als modernist werd Arthur Staal uitgedaagd om in de gevels een relatie te leggen tussen twee historisch naast elkaar gelegen gebouwen. Dit resulteerde in een modern en zelfstandig kantoorgebouw aan het plein met verwijzingen naar de historische situatie van de locatie op de hoek van de Utrechtsestraat. Na jaren van achterstallige onderhoud en ad hoc renovaties is het voormalige bankgebouw toe aan restauratie en duurzame modernisering. Met respect voor het ontwerp van Staal versterkt en onthult Office Winhov met de transformatie het oorspronkelijke karakter van het gebouw. De plasticiteit, het ritme en de bijzondere dakbeëindigingen, die kenmerkend zijn voor de gevels van Staal, zijn allemaal teruggebracht in de nieuwe gevel die voldoet aan de huidige duurzame eisen. De structuur van het gebouw en de centrale hoofdtrap zijn de enige overblijfselen van het oorspronkelijke interieur van het gebouw. Het travertijn dat Staal gebruikte in de openbare ruimtes en rond de trappen is opnieuw gebruikt. De kantoorsfeer van de jaren ’60 dient als inspiratiebron voor het nieuwe interieurontwerp. Er is gekozen voor een verticale structuur van schachten vanwege de beperkte hoogte in het gebouw, waardoor het interieur ruimtelijker wordt. Op deze manier ontstaat een eenvoudige indeling met een transparante centrale kern en een open netwerk van vergaderruimtes daaromheen. Op de bovenste verdieping van het gebouw, waar Staal koos voor een expressieve dakafwerking, komt een kantoorrestaurant. De huidige eigenaar Egeria zal het gebouw gedeeltelijk gaan gebruiken.

Kantoorgebouw Frederiksplein
Amsterdam
2018-2022
Gang tussen de vergaderkamers, vierde verdieping
Gerenoveerde gevel
Expressieve gevel en collectieve ruimte op de bovenste verdieping
Collectieve ruimte, vijfde verdieping
Gerenoveerde gevel
Gevelfragment<br>na de transformatie Gevelfragment<br>voor de transformatie, foto Bart van Hoek
Gevelfragment
na de transformatie
Image 1/2
Vijfde verdieping, voor de transformatie, foto Luuk Kramer
Zicht vanaf het park, rond 1970
Collectieve ruimte op de bovenste verdieping
Gerenoveerd trappenhuis<br>begane grond Gerenoveerd trappenhuis<br>verdieping
Gerenoveerd trappenhuis
begane grond
Image 1/2
Flexplek, derde verdieping
Werkruimte, derde verdieping
Werkruimte, derde verdieping
De hoofdstructuur met de interieurkern De hoofdstructuur met de interieurkern De hoofdstructuur met de interieurkern De hoofdstructuur met de interieurkern
De hoofdstructuur met de interieurkern
Image 1/4
Doorkijk naar centrale vergaderruimtes
Details werkruimte
Bestuurskamer, vierde verdieping
Gang, vierde verdieping
Entree bestuurskamer
Vloerkleed <br>bestuurskamer Vloerkleed <br>vergaderruimte 4 Vloerkleed <br>vergaderruimte 3 Vloerkleed <br>vergaderruimte 2 Vloerkleed <br>vergaderruimte 1 Vloerkleed <br>wachtruimte
Vloerkleed
bestuurskamer
Image 1/6
Derde verdieping Vierde verdieping Langsdoorsnede Dwarsdoorsnede Plattegrond
Derde verdieping
Image 1/5
Vergaderruimte, vierde verdieping Bestuurskamer, vierde verdieping
Vergaderruimte, vierde verdieping
Image 1/2