Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen
Amsterdam
2015–2019
Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen
Amsterdam
2015–2019
Transformatie en renovatie van de ontvangstruimtes, publieke zalen en een lange termijnvisie voor de restauratie van het historische complex.
Adres: Kloveniersburgwal 27,29,31 Amsterdam
Opdrachtgever en eigenaar: Rijksvastgoedbedrijf
Gebruiker: Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen
Architectuur: Office Winhov met HOEK architecture & preservation
Team: Joost Hovenier, Uri Gilad, Anna Karina Janssen, Charles Hueber, Carlo van Steen, Rutger van der Meer, Steven Reisinger, Rogier van den Brink, Camille Moreau, Myrsini Alexandridi
Bouwfoto's: Wijnanda Duits
Fotografie: René de Wit
Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen
Amsterdam
2015–2019

Het monumentale Trippenhuis en de belendende panden zijn eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en bieden onderdak aan de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het Trippenhuis werd ontworpen door Justus Vingboons en van 1660 tot 1662 gebouwd in opdracht van gebroeders Trip die hun rijkdom verdienden als handelaren in munitie en wapens. Het oorspronkelijke ontwerp voor het prestigieuze stadspaleis kenmerkt zich door een ruimtelijke opbouw van kamers en zalen met gangen, trappen en lichthoven. Dit stelsel, waaronder de beroemde Rembrandtzaal, is het leidend motief binnen het ontwerp van Office Winhov voor het nieuwe ontvangstgebied van de KNAW. Het ontwerp voorziet in een enfilade van ontvangstruimtes die zich vanaf de huidige entree uitstrekt tot en met het vernieuwde auditorium. Met nieuw toegevoegde ontvangstruimte aan de Kloveniersburgwal krijgt de KNAW een gastvrij en representatief  'gezicht' naar de stad.

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen
Amsterdam
2015–2019
De trap
Historische situatie Trippenhuis, ca. 1870
Het nieuwe gezicht naar de Kloveniersburgwal
De monumentale bestuurskamer
Hoekdetail, Salon
Deuren naar het restaurant van de KNAW
Zicht vanuit de nieuwe lounge
Zicht vanuit de nieuwe bar
Maquette overzicht van de kamers
Zicht vanuit de ontvangst
De monumentale bibliotheek
Het afbreken van een kolom, september 2018
Uitzicht op de tuin
Concept materiaal nieuwe ontvangst
Het nieuwe ontwerp voor de Tinbergenzaal
Zicht vanuit de Tinbergenzaal
De 'gouden' trap naar het podium
De nieuwe gegoten bronzen gevel
Gegoten bronzen panelen voor de façade