Woongebouw Sud
Kop Zuidas, Amsterdam
2016–2020
Woongebouw Sud
Kop Zuidas, Amsterdam
2016–2020
45 appartementen, bedrijfsruimten en een parkeergarage
Adres: Zuidelijke wandelweg / Gaasterlandstraat
Oppervlakte: 8900 m2
Opdrachtgever: COD Development Pioneers
Architectuur: Office Winhov
Team: Jan Peter Wingender, Jasper ten Bosch, Camille Moreau, Charles Hueber, Troy Fawcett, Robert van Driel
Fotografie: Stefan Müller
Woongebouw Sud
Kop Zuidas, Amsterdam
2016–2020

De Kop Zuidas laat zich lezen als een scharnierpunt in Amsterdam. De noordzijde van de locatie is de Zuidelijke Wandelweg; de historische grens tussen het Plan Zuid van Berlage en het zuidelijk gelegen groene Amstelland. Woongebouw SUD Amsterdam vormt de kop van een bouwblok en ligt frontaal aan het plein dat het centrum vormt van dit deel van de Zuidas. Het gebouw bestaat uit een parkeergarage en een plint met bedrijfs- en winkelruimten met daarboven 45 comfortabele en hoogwaardig afgewerkte appartementen. De appartementen hebben een hogere verdiepingshoogte, variërend van 60 tot 150 m2 en beschikken over meerdere buitenruimtes. Twee penthouses van 200 m2 bekronen het gebouw.  

Woongebouw SUD resoneert met de traditie van moderne monumentale woongebouwen in Amsterdam. De dertien erkers van SUD vouwen zich rond het gebouw en zijn bekleed met een zacht glanzende Wittmunder klinker. Het metselwerk heeft een rijke kleurnuancering en is uitgevoerd in een halfsteens blokverband met afgeronde hoeken en een decoratief patroon in de erkers. De natuurstenen plint en dakrand versterken het sculpturale karakter van het woongebouw en verankeren het stevig aan het nieuwe en levendige plein.

Woongebouw Sud
Kop Zuidas, Amsterdam
2016–2020
Uitzicht langs het gebouw
Zicht vanaf het plein
Referentie: Plan Zuid, Zonnehof Amsterdam
Plattegrond tweede verdieping Plattegrond zesde verdieping Plattegrond begane grond
Plattegrond tweede verdieping
Image 1/3
Gevelfragment
Uitzicht op de binnentuin
Vormbaksteen en natuursteen Vormbaksteen Vormbaksteen Vormbaksteen Vormbaksteen
Vormbaksteen en natuursteen
Image 1/5
De binnentuin
Uitzicht langs het gebouw
Zicht op het plein tijdens de bouw
De entreehal
De hoofdentree
Interieur met loggia in elke woonkamer
Appartement B6 Appartement A5
Appartement B6
Image 1/2
Afwerking interieur
Appartement B6
Axenometrie van de entreehal