Amsterdam Museum
Amsterdam, Nederland
2018
Amsterdam Museum
Amsterdam, Nederland
2018
Plan voor renovatie en uitbreiding van het Amsterdam Museum
Adres: Kalverstraat 92, Amsterdam
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam, Amsterdam Museum
Architectuur: Office Winhov in samenwerking met Inbo
Ontwerp hoven: H+N+S Landschapsarchitecten
Signing and Routing: Reynoud Homan
Amsterdam Museum
Amsterdam, Nederland
2018

De lagen van de tijd schemeren door elkaar heen in het ensemble waarin het Amsterdam Museum is gehuisvest. De biografieën van het stedelijk weefsel en de gebouwen vormen de drager van het ontwerp voor de renovatie van het Amsterdam Museum tot een eigentijds stadsmuseum. Een nieuwe poort aan de kopzijde van de Gedempte Begijnensloot markeert net als de bestaande poorten de overgang tussen de drukke straten en de rustige binnenhoven waar het museum omheen ligt. De binnenhoven worden hersteld als de centrale ruimte van het ensemble. De verschillende expositie zalen, educatie ruimtes, winkel en horeca liggen ieder met hun eigen voordeur aan de hoven. De ontvangstruimte voor de grote overzichtstentoonstelling ligt langs de Nieuwezijds Voorburgwal en geeft het museum een publiek gezicht aan deze van oudsher gesloten zijde van het ensemble. 

Amsterdam Museum
Amsterdam, Nederland
2018
24+1 gebouwen
De meisjeshof met de water maquette van Amsterdam 1688
De voorhof vormt de verbinding tussen het museum en de stad De voorhof vormt de verbinding tussen het museum en de stad De voorhof vormt de verbinding tussen het museum en de stad
De voorhof vormt de verbinding tussen het museum en de stad
Image 1/3
Verbinding met de stad aan de Nieuwezijds Voorburgwal
Historische voordeuren aan de hoven
De hoven vormen de gastvrije ontvangst Museale programma's rond de meisjeshof, stadse programma's liggen rond de jongenshof
De hoven vormen de gastvrije ontvangst
Image 1/2
Ontvangst DNA tentoonstelling
De tentoonstelling Amsterdam DNA voert door de langgerekte ruimte van de hoofdgebouwen
Referentie, Interieur met vrouw die op een virginaal speelt, Emanuel de Witte
De nieuwe poort aan de Gedempte Begijnensloot
Doorsnede door de hofjes